Je leest:

Meisjes leren sneller

Meisjes leren sneller

Auteur: | 16 april 2004

Meisjes zijn betere leerlingen dan jongens. Dit lijkt althans te gelden voor chimpansees, maar er zijn aanwijzingen dat dit ook in de mensenwereld het geval is.

Het is bekend dat chimpansees allerlei werktuigen gebruiken. Deze vaardigheden leren jonge aapjes door goed naar hun ouders te kijken. Het blijkt echter dat meisjes deze dingen sneller aanleren dan jongetjes.

De wilde chimpansees in een nationaal park in Tanzania proberen termieten te vangen met werktuigen die ze zelf maken van planten. Deze gereedschappen worden door de apen in de termietenheuvel gestoken. De termieten klemmen zich vervolgens hieraan vast en vormen aldus een smakelijk hapje voor de chimpansees.

Hier zie je hoe chimpansees hun werktuigen in de termietenheuvel steken om zo hun hapjes te vangen. bron:www.honoluluzoo.org

Jonge meisjesaapjes zijn betere studenten in het aanleren van deze manier om termieten te vangen dan jongetjes. Terwijl de meisjes goed kijken hoe hun moeders dit doen, zijn de jongetjes alleen maar bezig met spelletjes.

De Amerikaanse onderzoekster Elizabeth Lonsdorf heeft in een vierjarige studie acht jonge mannelijke chimpansees en zes jonge vrouwtjes geobserveerd die hun moeders gezelschap hielden terwijl ze termieten aan het vangen waren. De meisjes chimps oogsten meer succes in het vangen van termieten dan de jongetjes. Ook begonnen ze hier op jongere leeftijd mee. De vrouwtjes pikten deze vaardigheid al op rond een leeftijd van 30 maanden. Dit in tegenstelling tot mannetjes: zij waren bijna twee keer zo oud. De resultaten van dit onderzoek staan deze week gepubliceerd in Nature.

Chimp smult van z’n pas gevangen termieten bron:ontariosciencecentre.ca

Dit verschil in leersnelheid is toe te wijzen aan een grotere oplettendheid van de meisjes. Zij besteedden aanmerkelijk meer tijd aan het observeren van hun moeder. De techniek die door de moeder werd gehanteerd werd bijna exact nageaapt door haar dochter. Jongetjes chimps werden sneller afgeleid en kozen ervoor om hun tijd door te brengen met het zwaaien in bomen en stoeien met andere jongetjes. Doordat ze niet goed opletten vangen zij aanzienlijk minder termieten. Deze gegevens leveren het eerste bewijs van een verschil in leergedrag tussen seksen.

Een vergelijkbaar verschil wordt ook bij mensen gevonden. Meisjes raken sneller bedreven in vaardigheden als lezen en tekenen dan jongens. Aangezien de chimp en mens een gemeenschappelijke voorouder hebben, lijkt het dat onze voorouders ook al uit serieuze meisjes en onstuimige jongetjes bestonden.

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 16 april 2004
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.