Je leest:

Meer vitamine A in gouden rijst

Meer vitamine A in gouden rijst

Auteur: | 8 april 2005

Onderzoekers van het Britse biotechnology bedrijf Syngenta zijn er in geslaagd de productie van pro-vitamine A in gouden rijst ruim twintig maal te verhogen.

In de nieuwe variant, Gouden Rijst 2, is het eerder ingebouwde narcisgen psy vervangen door het psy-gen uit maïs. Beide genen coderen voor het enzym phytoene synthase. De maïsvariant van psy blijkt beter te functioneren, waardoor de opbrengst van pro-vitamine A 23 maal hoger is dan in de eerste versie, aldus de onderzoekers (Nature Biotechnology, 27 maart).

Gouden Rijst werd in de jaren negentig ontwikkeld door de Zwitserse onderzoeker Ingo Potrykus. De gemodificeerde rijst bevatte naast het narcisgen psy een bacteriegen, waardoor de rijst meer pro-vitamine A produceert. Mensen zetten dat om in vitamine A. Een gebrek aan vitamine A veroorzaakt per jaar blindheid bij miljoenen kinderen in de Derde Wereld. Potrykus verkocht zijn vinding aan Syngenta op voorwaarde dat het een goedkoop voedingsmiddel voor arme landen zou worden.

De milieubeweging heeft vanaf het begin veel kritiek gehad op deze ontwikkeling. Zo zou een kind elke dag kilo’s rijst moeten eten om voldoende pro-vitamine A binnen te krijgen. Ook verloopt de omzetting naar vitamine A moeizaam als er niet voldoende vetten in het dieet zitten. Daarnaast werd gesteld dat de Derde Wereld hiermee de deur zou open zetten voor allerlei andere GM-gewassen. Met name Greenpeace heeft zich daar uit principe altijd fel tegen verzet, omdat honderd procent veiligheid voor mens en milieu niet gegarandeerd kan worden.

Deels was deze kritiek terecht. De opbrengst van de eerste variant viel tegen. Dat probleem lijkt nu opgelost. Toch blijft het de vraag hoeveel mensen hier op zitten te wachten, aldus Guido Ruivenkamp, UHD Technologie en Agragrische ontwikkeling in Wageningen. ‘Honger in de allerarmste landen kent vele oorzaken; een daarvan is droogte. Juist in die landen zal rijst – dat veel water nodig heeft – geen oplossing bieden.’ Volgens Ruivenkamp biedt het verbouwen van lokale gewassen als sorghum meer mogelijkheden. In India werd onlangs een sorghum-variant ontwikkeld die vroeger geoogst kan worden. Daardoor kan er in hetzelfde seizoen nog kouseband worden verbouwd, door de afwisseling is dure kunstmest niet nodig. ‘Dat biedt echt perspectief. In dit geval werd klassieke veredeling gebruikt, omdat dat goedkoper is. Maar mocht het nodig zijn, dan zijn lokale onderzoekers in principe niet tegen gm-gewassen. Hier is het makkelijk om tegen te zijn, wij zijn niet degenen die honger lijden.’

Dit artikel is een publicatie van Bionieuws.
© Bionieuws, alle rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 08 april 2005
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.