Je leest:

Materialisme maakt niet gelukkig

Materialisme maakt niet gelukkig

Auteur: | 5 maart 2009

Materialisten laten hun zelfbeeld vooral bepalen door de spullen die ze hebben. Daar worden ze niet gelukkiger van. Het is een neerwaartse spiraal: hoe ongelukkiger je bent, hoe meer je wilt hebben – dat helpt niet en daar word je nog ongelukkiger van. Een gevoel van controle over je leven helpt, althans: een beetje…

Nog een grotere auto, nog een mooier huis. Een materialist is iemand die zijn zelfbeeld vooral laat bepalen door welke spullen hij heeft, en hoeveel daarvan. Maar meer is niet altijd beter, blijkt uit psychologisch onderzoek. De Amerikaanse wetenschapper Andrew Christopher bestudeerde samen met twee collega’s de relatie tussen materialisme en geluk bij 440 proefpersonen.

Ze ontdekten – in lijn met eerder onderzoek – dat je ongelukkiger wordt van steeds meer dingen willen hebben. Materialisme kun je zien als een neerwaartse spiraal. Een materialist die ongelukkig is, schrijft dit gevoel toe aan het feit dat hij die nieuwe bank of die nieuwe motor nog niet heeft. Hij probeert deze vervelende emoties het zwijgen op te leggen door de gewenste spullen aan te schaffen. Maar dat helpt niet, en de materialist is nog ongelukkiger dan voorheen.

Er is altijd een nog grotere auto…

De touwtjes in handen

Dat is echter niet het hele verhaal. Christopher en co ontdekten namelijk dat controle hebben over je eigen leven een belangrijke rol speelt in dit proces. Iemand die het gevoel had de touwtjes in handen te hebben, raakte weliswaar gevangen in de neerwaartse spiraal, maar ‘kringelde’ veel minder snel naar beneden. Met andere woorden: als je nog wel baas over je eigen leven bent – en het materialisme niet allesoverheersend is – dan word je niet zo snel ongelukkig.

De onderzoekers benadrukken dat dit gevoel van controle de negatieve effecten van materialisme op hoe je je voelt niet ongedaan maken, en dat materialisme ook niet helemaal zonder gevaar is. Naast de voor de hand liggende economische risico’s van steeds weer mislukkende pogingen om ‘geluk te kopen’, blijkt onder meer dat onder materialisten meer drugsgebruik voorkomt dan gemiddeld.

Christopher en collega’s publiceren hun resultaten binnenkort in het vakblad Personality and individual differences onder de titel ‘Materialism and well-being: The mediating effect of locus of control’

Zie ook:

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 05 maart 2009
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.