Je leest:

Mars Rovers in zandstorm

Mars Rovers in zandstorm

Auteur: | 18 juli 2007

NASA’s marsverkenners Spirit en Opportunity zitten al bijna drie weken in een zware zandstorm. Daardoor ontvangen hun zonnepanelen minder licht en moeten de Marsrovers het doen met de helft en een derde van de normale energievoorziening. NASA heeft Opportunity’s afdaling in de Victoriakrater uitgesteld tot de zandstorm over is.

De Marsatmosfeer is honderd keer zo dun als die van de aarde, maar het kan er toch aardig stormen. Sinds eind juni zucht het zuidelijk halfrond van Mars onder een flinke zandstorm. Door het zand in de atmosfeer krijgen NASA’s twee robotverkenners Spirit en Opportunity minder zonlicht binnen dan normaal. Spirit draait nu op 400 van de normale 900 watt; Opportunity moet het doen met 300 watt. Dat zit volgens onderzoeksleider Steven Squyres nog ruim boven het minimumvermogen dat de robots nodig hebben om actief te blijven. Spirit en Opportunity rijden sinds januari 2004 rond op onze buurplaneet en zoeken onder andere naar sporen van vloeibaar water, een ingrediënt voor de ontwikkeling van leven.

De Mars Rovers Spirit en Opportunity zijn tweeling-robots die sinds januari 2004 bodemonderzoek doen op Mars. bron: NASA.

Schoongeblazen

De twee Marsrobots staan tijdelijk op dieet, maar als de zandstorm over is krijgen ze weer voldoende zonlicht. Meer dan voor de storm zelfs; die is zo krachtig dat hij de zonnepanelen van de twee robots schoonblaast. Op de zonnepanelen is na 3,5 jaar op Mars een flinke stoflaag ontstaan, die zorgt dat de robots steeds minder zonlicht om kunnen zetten in elektriciteit. Opportunity’s zonnepanelen worden door de storm net zo schoon als ze 25 dagen na de landing waren, denkt Squyres.

De verwachte energieboost komt niet ongelegen; Opportunity draalt al weken rond de grote Victoriakrater. Die is 70 meter diep en ontstond door een meteorietinslag. Daarbij kwamen oude aardlagen bloot die anders onder een dikke laag stof en zand liggen. NASA’s missieleiding verwacht ruim een jaar bezig te zijn met het onderzoeken van alle aardlagen in de Victoriakrater. Het zal Opportunity’s laatste grote onderzoek zijn; nog diepere kraters liggen op ruim 25 km. van de Victoriakrater, buiten het bereik van de ouder wordende robot.

Deze opname van de 750 meter brede en 70 meter diepe Victoriakrater werd gemaakt door NASA’s satelliet Mars Reconnaissance Orbiter. _ Klik op de afbeelding voor een grotere versie._

Watersporen

Elke dag dag Spirit en Opportunity nog werken is in feite een cadeautje: oorspronkelijk zou hun missie 90 Marsdagen duren, maar ondertussen hebben ze hun duizendste dag op Mars achter de rug. In die periode vonden de robots mineralen die alleen in water kunnen ontstaan. Ooit, denkt NASA, stroomde er vloeibaar water aan het oppervlak van Mars. Wanneer, hoe lang, hoe veel – dat kan Opportunity misschien aflezen uit de rotsen in de Victoriakrater.

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 18 juli 2007
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.