Je leest:

Mars Rover hinkt naar winterverblijf

Mars Rover hinkt naar winterverblijf

Auteur: | 21 maart 2006

Met de Mars-winter voor de deur probeert NASA haar Mars-verkenner Spirit op een noordelijke helling te parkeren. Daar vangen de zonnepanelen het meeste licht, wat de robot nodig heeft om de koude winter door te komen. Het inparkeren wordt belemmerd door een geblokkeerd voorwiel.

De Mars Rover Spirit, een van NASA’s rijdende laboratoria die sinds januari 2004 de bodem van onze buurplaneet onderzoeken, zoekt een schuilplaats voor de komende Mars-winter. Dan staat de zon lager aan de hemel en zakt dus het energiepeil van de met zonnepanelen aangedreven robots. Steve Squyres, hoofdonderzoeker van het Mars Rover-project: “We willen binnen een week op een mooie warme helling op het noorden zijn waar we weer een winter op Mars kunnen overleven”. Spirit is geland op het zuidelijk halfrond van de rode planeet en moet dus naar het noorden kijken om optimaal zonlicht te vangen.

Spirit heeft de laatste maanden onderzoek gedaan aan de gelaagde rotsen op deze foto, de formatie ‘Home Plate’. bron: NASA. Klik op de afbeelding voor een grotere versie.

Hoe robuust de Mars Rovers ook zijn, de tijd heeft zo zijn sporen achtergelaten. Spirit had al eerder problemen met zijn rechtervoorwiel. Bij nadering van de Columbia-heuvels in mei 2004 begon het wiel twee keer zoveel stroom als normaal uit de accu te trekken. De missie-leiding op aarde besloot toen de Rover voortaan achteruit te laten rijden om het haperende wiel te sparen. Nu is het wiel er helemaal mee gestopt.

“Het wiel trekt nu totaal geen stroom meer”, zegt de hoofdingenieur voor de Rovers, Jacob Matijevic van het Jet Propulsion Laboratory. Ontwerpers denken dat de motor-borstels, die elektriciteit naar het draaiende wiel leiden, geen contact meer maken.

Spirit en Opportunity zijn ontworpen om 90 Marsdagen te werken, maar de missie werd wegens succes enkele malen verlengd. De missieleiding stuurt de robots naar allerlei interessante rotsen om zoveel mogeijk gegevens te verzamelen voor de Rovers er definitief mee stoppen. De Mars Rovers zitten ondertussen in hun derde verlenging en rijden al meer dan 780 Marsdagen (800 aardse dagen) rond op Mars.

De Mars Rovers Spirit en Opportunity zijn tweeling-robots die sinds januari 2004 bodemonderzoek doen op Mars. bron: NASA.

Water

De Mars Rovers zijn uitgerust met allerlei apparatuur om mineralen in de Marsbodem te analyseren. Daarmee vonden NASA’s onderzoekers mineralen die op aarde alleen in water kunnen ontstaan. Samen met sporen van erosie aan het Marsoppervlak wijzen die mineralen erop dat Mars ooit bedekt was met vloeibaar water – op aarde was dat de omgeving waarin volgens biologen het eerste leven ontstond.

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 21 maart 2006
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.