Je leest:

Mars kende vijf vulkanische periodes

Mars kende vijf vulkanische periodes

Auteur: | 17 maart 2008

Volgens planeetonderzoeker Gerhard Neukum van de Vrije Universiteit in Berlijn heeft de planeet Mars in de afgelopen miljarden jaren vijf periodes van grootschalig vulkanisme meegemaakt.

Neukum en zijn collega’s leiden dat af uit kratertellingen op Mars, uitgevoerd aan de hand van foto’s die gemaakt zijn door de Europese ruimtesonde Mars Express, met de door Neukum ontwikkelde High-Resolution Stereo Camera. Kratertellingen geven een indruk van de leeftijd van een bepaald terrein. De vijf vulkanische periodes vonden 3,5 miljard, 1,5 miljard, 400-800 miljoen, 200 miljoen en 100 miljoen jaar geleden plaats.

Mars Express-foto van oude lavastromen op de flank van Arsia Mons, een grote schildvulkaan op Mars. (bron: ESA). Klik op de afbeelding voor een grotere versie.

Kritiek

Sommige planeetonderzoekers hebben kritiek op Neukums kratertelmethode, omdat veel kleinere kraters in werkelijkheid secundaire kraters zouden zijn, gevormd bij de inslag van grotere kosmische projectielen. Kleine kraters zouden dus niet geschikt zijn voor leeftijdsbepalingen. Volgens Neukum zijn de meeste kleine Marskraters echter ook gewone ‘primaire’ kraters. Onlangs zijn enkele kleine kraters op Mars ontdekt die in de afgelopen jaren zijn ontstaan, en de daaruit afgeleide inslagfrequentie komt goed overeen met de inslagfrequentie die Neukum gebruikt voor zijn leeftijdsbepalingen.

Zie verder

Dit artikel is een publicatie van Allesoversterrenkunde.nl.
© Allesoversterrenkunde.nl, alle rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 17 maart 2008
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.