Je leest:

Mannelijke taak geeft macho meer stress

Mannelijke taak geeft macho meer stress

Auteur: | 8 april 2008

Macho’s doen bij een moeilijke mannenklus zo hun best om geen watje te lijken, dat ze daardoor in de stress raken. Dat ontdekte Van Well (UvA) toen ze mannen hun hand in ijswater liet houden, nadat ze hen had verteld dat deze test vooral mannelijke eigenschappen vereiste. Macho’s kunnen maar beter gemakkelijker mannenwerk doen: dat is minder slecht voor hun bloeddruk.

Vertel een macho vlak voordat hij aan een moeilijke taak moet beginnen vooral niet dat mannen hierop doorgaans goed scoren. Dat zorgt er namelijk voor dat hij meer stress voelt: zijn hartslag versnelt en zijn bloeddruk gaat omhoog. Sonja van Well noemt dit het ‘gendermatch’ effect, oftwel: hoe meer iemand zich identificeert met zijn (of haar) sekse, hoe meer stress een moeilijk maar typisch mannelijk (of vrouwelijk) klusje oplevert. Op 18 maart promoveerde ze aan de Universiteit van Amsterdam op haar onderzoek.

Van Well onderzocht van 94 proefpersonen (m/v) hoe mannelijk of vrouwelijk ze zich voelden. Dit bleek het beste te gaan met een implicit association test (IAT). Een IAT is een test waarmee je iemands onbewuste meningen kunt meten. Daarna gaf ze de proefpersonen een korte instructie. Het ene deel kreeg te horen dat ze een taak te wachten stond waarin vooral een goede fysieke en mentale conditie (mannelijke eigenschappen) belangrijk waren. Het andere deel kreeg een vrouwelijke instructie: hen werd gezegd dat de taak vooral het opbouwen van hechte vriendschappen en emotioneel steun geven vereiste.

Het opbouwen van hechte vriendschappen en het geven van emotionele steun zijn in het onderzoek van Van Well voorbeelden van vrouwelijke eigenschappen.

Geen watje

Daarna volgde de daadwerkelijke stresstaak: Van Well vroeg de mannen en vrouwen om hun hand twee minuten in een bak ijswater te houden, ook al deed het ze pijn. Ondertussen registreerde Van Well hoeveel stress de proefpersonen voelden door naar hun hartslag en bloeddruk te kijken. Wat bleek? Juist de hele mannelijke proefpersonen die de mannelijke instructie kregen raakten erg gestresst.

Volgens Van Well komt dit doordat de macho’s door het ‘mannenverhaal’ worden uitgedaagd om extra goed te presteren. Zouden ze dat niet doen, dan is hun eigenwaarde in geding, meent Van Well. Met andere woorden: ze doen hard hun best geen watje te zijn. Zo hard, dat ze daardoor extra in de stress raken.

Macho’s doen doorgaans erg hun best om geen watje te zijn.

Dit effect werkt trouwens alleen als de stresstaak moeilijk genoeg is. Bij een gemakkelijker getallentest treedt er juist een ‘gendermismatch’ effect op: mannelijke mannen scoren hoger op de stressschaal na een vrouwelijke instructie. Van Well denkt dat macho’s dan redeneren dat ze klaarblijkelijk de juiste kwaliteiten voor de test missen, waardoor ze hun beste beentje voorzetten. En dat maakt weer dat ze meer stress hebben.

Net zo voor vrouwen

Voor vrouwelijke vrouwen werkt het gendereffect overigens precies hetzelfde. Bij een moeilijke taak raken ze erg in de stress na een vrouweninleiding, en bij een gemakkelijke taak juist na een mannelijke instructie. Ga je dus iets moeilijks doen, sta er dan niet te veel bij stil of het een mannen- of een vrouwenklus is. Dat is beter voor je bloeddruk.

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 08 april 2008
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.