Je leest:

Man vindt onzichtbare vrouw al spannend

Man vindt onzichtbare vrouw al spannend

Auteur: | 16 maart 2012

Mannen laten zich makkelijk van de wijs brengen als ze denken dat ze een vrouw gaan ontmoeten. Dat blijkt uit nieuw Nederlands onderzoek.

Alleen al de kennis dat een vrouw misschien naar hem kijkt, belemmert het denkvermogen van mannen die een simpele taak moeten uitvoeren. Psychologe Sanne Nauts en haar collega’s van de Radboud Universiteit in Nijmegen melden dat in het wetenschappelijke tijdschrift Archives of Sexual Behavior.

Nauts nodigde zowel mannen als vrouwen uit als proefpersonen en liet ze de zogenaamde Stroop-taak uitvoeren. Die test heeft niets met zoetigheid te maken, maar geeft aan hoe mensen er cognitief voor staan. Met andere woorden: of ze wel goed en snel kunnen nadenken.

De Stroop-taak: probeer zo snel mogelijk de kleuren van de inkt uit te spreken. Bij de bovenste rij is dat makkelijker dan de onderste.
Ronald Veldhuizen

De Stroop-taak is best lastig. Je krijgt de woorden ‘rood’, ‘blauw’, ‘groen’ of ‘geel’ te zien, maar de woorden zelf zijn in andere kleuren geschreven. Dus je ziet bijvoorbeeld het woord ‘blauw’ staan, geschreven in het rood. Je moet dan zo snel mogelijk zeggen dat je rode letters ziet. Omdat dit veel denkvermogen kost, doen mensen hier sowieso enkele seconden over. Maar wie slecht nadenkt of is afgeleid heeft meestal extra tijd nodig.

Nauts en haar collega’s plaatsten hun proefpersonen in een kamer met een computer. De deelnemers werd verteld dat een andere persoon tijdens de Stroop-taak via een webcam naar ze aan het kijken was. Soms zeiden ze dat ene ‘Daan’ meekeek, een man dus, en soms zeiden ze dat ‘Daniëlle’ meekeek. Een vrouw, uiteraard.

Zit er misschien een relatie in met Lisa of Daniëlle?
iStockphoto

De mannen die dachten dat een vrouw naar ze keek, hadden gemiddeld vier seconden nodig voor elk plaatje van de Stroop-taak. Ze waren daarmee een seconde trager dan mannen die dachten dat een oninteressante vent van hun eigen geslacht meekeek. Vrouwen waren ook gevoelig voor de andere sekse, maar het effect was veel minder sterk: als een man meekeek waren ze een gemiddeld genomen een fractie van een seconde trager.

Daarnaast ontdekte Nauts dat de mannen nóg slechter presteerden als ze vlak voor de Stroop-taakeven hadden gechat met een vrouwelijke onderzoeker die Lisa heette, terwijl ditmaal tijdens de test niemand meekeek.

Volgens Nauts tonen de resultaten aan dat mannen zich makkelijk van de wijs laten brengen door het vooruitzicht én de ervaring om een vreemde vrouw te ontmoeten. Goed nadenken wordt dan in ieder geval een beetje moeilijker. Volgens Nauts en haar collega’s laten mannen hun denkvermogen vooral belemmeren in situaties waarbij ze denken dat ze een goede eerste indruk moeten maken. Werken aan je imago kost een beetje extra cognitie. En dat snoept denkkracht weg van andere taken.

Zie ook

Oeps: Onbekende tag `feed’ met attributen {"url"=>"https://www.nemokennislink.nl/kernwoorden/cognitie.atom", “max”=>"6", “detail”=>"minder"}

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 16 maart 2012
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.