Je leest:

Malaria komt naar je toe deze zomer!

Malaria komt naar je toe deze zomer!

Auteur: | 15 april 2002

Rijdend over de ‘route du soleil’ dwalen je gedachten af naar de witte stranden van Lloret de Mar. Zonnebrandcrème genoeg in je bagage, maar plotseling…! Helemaal vergeten om de malariaprofylaxe mee te nemen. Gelukkig dat de apotheek in Spanje ze ook verkoopt.

Malariapillen? Spanje? Er is toch helemaal geen malaria in Europa? Pas maar op: dat ga je nog meemaken! Toename in temperatuur doet wetenschappers vermoeden dat dit de toekomst is. Het broeikaseffect heeft tot gevolg dat er opwarming van de aarde optreedt. Het klimaat verandert langzaam en de gemiddelde temperatuur stijgt. Het warmer worden van de wereld heeft niet alleen tot gevolg dat bijvoorbeeld de zeespiegel stijgt, maar ook infectieziekten kunnen zich wijder te verspreiden.

Malariamug

Met een verschuiving van de grenzen van het tropische klimaat is het niet ondenkbaar dat de tropische ziekten zullen volgen. Ziektes als malaria, Westelijk Nijl virus en dengue (knokkelkoorts), die worden overgebracht door geïnfecteerde muggen, steken steeds vaker de kop op in gebieden waar ze tot voor kort niet voor kwamen.

Infectieziekten:

Niet alleen zal het voorkomen van infectieziekten veranderen, ook voor de landbouw heeft de verandering van de klimaatzones grote gevolgen. Bij intensieve landbouw worden gewassen verbouwd die bij een bepaald klimaat en bodemsamenstelling optimaal groeien. Een klimaatsverandering zou tot gevolg kunnen hebben dat er een verandering of zelfs vermindering van de te verbouwen gewassen optreedt.

Economische en maatschappelijke gevolgen:

De opwarming van de aarde heeft dus verschillende gevolgen voor de maatschappij. Invloeden op verspreiding van infectieziekten en voedselvoorzieningen zijn daar slechts voorbeelden van. Om het broeikaseffect te verminderen hebben de geïndustrialiseerde landen beloofd de uitstoot van broeikasgassen te verlagen. Volgens het Kyoto-protocol gaan deze landen hun uitstoot van broeikasgassen tussen 2008-2012 reduceren met ten minste 5 procent in vergelijking met 1990. Of dit werkelijk gaat gebeuren en het beoogde effect zal hebben moet nog maar blijken.

Meer over malaria:

Malaria in het nieuws:

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 15 april 2002
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.