Malariapillen? Spanje? Er is toch helemaal geen malaria in Europa? Pas maar op: dat ga je nog meemaken! Toename in temperatuur doet wetenschappers vermoeden dat dit de toekomst is. Het broeikaseffect heeft tot gevolg dat er opwarming van de aarde optreedt. Het klimaat verandert langzaam en de gemiddelde temperatuur stijgt. Het warmer worden van de wereld heeft niet alleen tot gevolg dat bijvoorbeeld de zeespiegel stijgt, maar ook infectieziekten kunnen zich wijder te verspreiden.
Malariamug
Met een verschuiving van de grenzen van het tropische klimaat is het niet ondenkbaar dat de tropische ziekten zullen volgen. Ziektes als malaria, Westelijk Nijl virus en dengue (knokkelkoorts), die worden overgebracht door geïnfecteerde muggen, steken steeds vaker de kop op in gebieden waar ze tot voor kort niet voor kwamen.
Infectieziekten:
Niet alleen zal het voorkomen van infectieziekten veranderen, ook voor de landbouw heeft de verandering van de klimaatzones grote gevolgen. Bij intensieve landbouw worden gewassen verbouwd die bij een bepaald klimaat en bodemsamenstelling optimaal groeien. Een klimaatsverandering zou tot gevolg kunnen hebben dat er een verandering of zelfs vermindering van de te verbouwen gewassen optreedt.
Economische en maatschappelijke gevolgen:
- Economische malaise door malaria (Kennislinkartikel uit Natuur & Techniek)
- IPCC: Intergovernmental Panel on Climat Change (Eng.)
- UNFCCC: United Nations Framework Convention on Climate Change (Eng.)
De opwarming van de aarde heeft dus verschillende gevolgen voor de maatschappij. Invloeden op verspreiding van infectieziekten en voedselvoorzieningen zijn daar slechts voorbeelden van. Om het broeikaseffect te verminderen hebben de geïndustrialiseerde landen beloofd de uitstoot van broeikasgassen te verlagen. Volgens het Kyoto-protocol gaan deze landen hun uitstoot van broeikasgassen tussen 2008-2012 reduceren met ten minste 5 procent in vergelijking met 1990. Of dit werkelijk gaat gebeuren en het beoogde effect zal hebben moet nog maar blijken.
Meer over malaria:
- Anticonceptie voor malariaparasieten (Kennislinkartikel uit Cicero)
- Muggen ruiken als de beste (Kennislinkartikel uit Natuur & Techniek)
- SciAm: Genetisch gemodificeerde Malariamuggen (Eng.)
- Warme wereld is zieker (Eng.)
Malaria in het nieuws:
- Schimmel tegen malaria blijkt resistentie-wonder (Kennislinkartikel)
- Satellieten slaan alarm (Kennislinkartikel)
- Genoom malaria bekend, vaccin dichterbij (Kennislinkartikel)
- Transgene malariamug niet de oplossing (Kennislinkartikel)