Je leest:

Makkelijker praten via MSN

Makkelijker praten via MSN

Chatten op het internet is goed voor de algemene ontwikkeling van pubers, zo blijkt uit onderzoek van de UvA. In de pubertijd hebben jongeren vaak moeite zich te uiten in een mondeling gesprek. Via de MSN praten ze een stuk makkelijker.

Online communicatietoepassingen zoals MSN en profielsites zoals Sugababes/Superdudes zijn razend populair onder jongeren. Generaties die hier niet mee zijn opgegroeid, zoals de ouders, weten vaak niet wat ze ervan moeten vinden en hoe ze ermee om moeten gaan. Promovendus Alexander Schouten onderzocht hoe jongeren gebruikmaken van MSN en profielsites.

Hoewel vaak wordt gewezen op de gevaren van internet, blijkt dat online communicatie juist veel voordelen heeft voor tieners. In de puberteit bestaat een grote behoefte aan het uiten van gevoelens en het experimenteren met verschillende identiteiten. Online communicatietoepassingen sluiten aan bij deze behoefte. Tieners vinden MSN een geschikt middel om intieme dingen tegen anderen te zeggen, vooral tegen mensen van de andere sekse.

Via MSN praten zij gemakkelijker dan in een persoonlijk gesprek omdat ze meer tijd hebben om na te denken over wat ze willen zeggen en meer controle hebben over de manier waarop zij zichzelf presenteren. Op profielsites leren jongeren van de reacties die ze op hun profiel krijgen hoe zij zich het beste kunnen gedragen. Dit blijkt hun zelfvertrouwen te bevorderen. Volgens Schouten zou er dan ook meer aandacht moeten zijn voor de positieve kanten van het gebruik van online communicatietoepassingen door tieners.

zie ook:

Dit artikel is een publicatie van Universiteit van Amsterdam (UvA).
© Universiteit van Amsterdam (UvA), alle rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 21 november 2007
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.