Online communicatietoepassingen zoals MSN en profielsites zoals Sugababes/Superdudes zijn razend populair onder jongeren. Generaties die hier niet mee zijn opgegroeid, zoals de ouders, weten vaak niet wat ze ervan moeten vinden en hoe ze ermee om moeten gaan. Promovendus Alexander Schouten onderzocht hoe jongeren gebruikmaken van MSN en profielsites.
Hoewel vaak wordt gewezen op de gevaren van internet, blijkt dat online communicatie juist veel voordelen heeft voor tieners. In de puberteit bestaat een grote behoefte aan het uiten van gevoelens en het experimenteren met verschillende identiteiten. Online communicatietoepassingen sluiten aan bij deze behoefte. Tieners vinden MSN een geschikt middel om intieme dingen tegen anderen te zeggen, vooral tegen mensen van de andere sekse.
Via MSN praten zij gemakkelijker dan in een persoonlijk gesprek omdat ze meer tijd hebben om na te denken over wat ze willen zeggen en meer controle hebben over de manier waarop zij zichzelf presenteren. Op profielsites leren jongeren van de reacties die ze op hun profiel krijgen hoe zij zich het beste kunnen gedragen. Dit blijkt hun zelfvertrouwen te bevorderen. Volgens Schouten zou er dan ook meer aandacht moeten zijn voor de positieve kanten van het gebruik van online communicatietoepassingen door tieners.
zie ook:
- Smiley vergroot begeerlijkheid (Kennislinkartikel door Franceina van Zalk)
- Emoticons in Japan (Kennislinkartikel door Mathilde Jansen)
- Een smiley laat je lachen (Kennislinkartikel door Kim Dobek)
- D alm8ige sms-tl (Kennislinkartikel – Onze Taal 2006)
- Marokkaanse jongeren in de virtuele wereld (Kennislinkartikel – Facta 2006)
- Bange pubers! (Kennislinkartikel door Lilian Groot)
- Jongerentaal (Kennislinkdossier)