Je leest:

Mag het een toontje lager?

Mag het een toontje lager?

Auteur: | 29 april 2010

Sommige vrouwen zwijmelen bij het horen van de diepe basstem van Barry White, andere worden juist opgewonden van de kopstem van Justin Timberlake. Een kwestie van smaak? Uit divers onderzoek blijkt dat biologische factoren al een hoop kunnen verklaren. Daarom verkiezen we vaak vloeiende stemmen boven onregelmatige stemmen. Want een vloeiende stem wordt verbonden met jeugdigheid en gezondheid. En daarom ook houden vruchtbare vrouwen van mannen met lage stemmen. Want die geven meer nakomelingen.

Tijdens een lezing luisteren we liever naar een stem met variatie dan naar een monotone stem. Dat deze voorkeur anders ligt als het gaat om onze partnerkeuze, blijkt uit recent onderzoek van de Universiteit van Californië. Daarin werd de spraak van 111 mannen geanalyseerd in verschillende situaties, zoals een gesimuleerd datingspel. En wat bleek? Mannen met een monotone stem liggen beter in de markt dat mannen met een gevarieerde stem.

Monotonie in de stem staat voor autoriteit en onafhankelijkheid. Dat zou verklaren waarom veel vrouwen mannen als Clint Eastwood en George Clooney sexy vinden.

De mannen moesten zowel gesprekken voeren met elkaar (zogenaamde competititeve spraak) als met hun vrouwelijke datingpartners. Uit de analyses van de gesprekken bleek monotonie in stemgeluid een sterke correlatie te vertonen met het aantal bedpartners. Volgens de onderzoekers staat monotonie in de stem vooral voor autoriteit en onafhankelijkheid. Onzekerheid wordt vaak zichtbaar in stemvariatie. Een man die geen variatie vertoont in zijn stem laat daarom zien dat hij alles onder controle heeft.

Wat spreek jij heerlijk monotoon!

Met een monotone stem stralen mannen macht en controle uit. Het gaat dus niet zozeer om de stem zelf, alswel om de associatie die deze oproept. Dat zegt althans professor David Puts die het onderzoek leidde, in de Telegraph: “Het lijkt erop dat vrouwen van monotone stemmen houden omdat zij een voorkeur hebben voor mannen met een hogere status.” Ook dominant taalgebruik (“Ik ben groter en sterker dan de meeste mannen”) werd aantrekkelijk gevonden door de andere sekse.

De uitkomsten van dit onderzoek sluiten aan bij de conclusies die psychologen van de Universiteit van Glasgow eerder dit jaar trokken. In hun onderzoek lieten ze 32 mannen en 32 vrouwen luisteren naar natuurlijke stemmen en door de computer gemanipuleerde stemmen. Alle proefpersonen hadden een voorkeur voor de gemanipuleerde stemmen. Dat waren de stemmen met de minste onregelmatigheden. Volgens professor Pascal Belin uit Parijs, die ook aan het onderzoek meewerkte, worden vloeiende en regelmatige stemmen toegeschreven aan jonge en gezonde sprekers. Maar ook hebben we een voorkeur voor stemmen die niet teveel afwijken van het gemiddelde stemgeluid.

Hallo zegt genoeg

Behalve op mannen met monotone stemmen vallen veel vrouwen op mannen met lage stemmen. Maar dan vooral als ze op zoek zijn naar een vader voor hun toekomstige kinderen. Onderzoek onder Afrikaanse jager-verzamelaars laat namelijk zien dat zogende vrouwen en jonge vrouwen zonder kinderen verschillende stemvoorkeuren hebben.

Voor haar promotieonderzoek verbleef Coren Apicella zes maanden bij de Hadza’s.
Coren Apicella

Coren Apicella, antropologe aan de Harvard Universiteit, deed promotieonderzoek naar de Hadza-stam in Tanzania. Een stam die nog in tamelijke geïsoleerdheid leeft, afgesneden van de dagelijkse stortvloed aan advertenties, popmuziek en televisie die in de meeste delen van de wereld inmiddels ondenkbaar is. En daarom ideaal voor een onderzoek naar aangeboren seksuele voorkeuren, volgens de onderzoekster. “De Hadza zijn ook in evolutionair oogpunt interessant: ze leven zoals wij 200.000 jaar geleden leefden”, zegt de onderzoekster in een interview met New Scientist: “De meeste psychologische voorkeuren hebben we waarschijnlijk ontwikkeld toen we jagers-verzamelaars waren.”

Bij mannen geeft een lage stem aan dat hij over een grote dosis testosteron beschikt. Bij vrouwen geeft een hoge stem aan dat er minder testosteron is en meer oestrogeen. Als vrouwen zich in het midden van hun cyclus bevinden, worden ze over het algemeen aantrekkelijker bevonden; de stem wordt hoger rond de ovulatie (als het oestrogeengehalte zijn hoogtepunt bereikt). Uit onderzoek blijkt dat vrouwen met hoge stemmen hoger scoren op kenmerken als vrouwelijkheid en jeugdigheid.
iStock

Apicella onderzocht de stemvoorkeur van 88 Hadzamannen en -vrouwen. De testpersonen werden allemaal toegesproken door een door de computer gemanipuleerde stem van de tegengestelde sekse. Het Swahiliwoord ‘hujambo’, dat zoiets betekent als ‘hallo’, werd zowel met een hoge als met een lage stem aangeboden. De vrouwelijke luisteraars moesten per fragment aangeven of ze dachten dat de spreker een goede jager was; de mannelijke luisteraars moesten beoordelen of de spreekster een goede opvoedster was. Ook werd aan alle luisteraars gevraagd of ze in de spreker een potentiële huwelijkskandidaat zagen.

Wow, wat een testosteron!

De mannen beoordeelden de vrouwen met een lagere stem als betere opvoedsters. Maar als het op partnerkeuze aankwam, gaven ze toch de voorkeur aan een vrouw met een hogere stem. Vrouwen beoordeelden de mannen met een lage stem als betere jagers, maar leken geen duidelijke voorkeur voor een lage of hoge stem te hebben. Toen Apicella de data echter nog eens beter bekeek, kwam ze erachter dat ongeveer de helft van de vrouwelijke testpersonen een zogende moeder was, de andere helft niet. Toen ze deze groepen vergeleek, werd een duidelijk patroon zichtbaar: de moeders gaven de voorkeur aan hogere stemmen, de kinderloze, vruchtbare vrouwen aan lagere stemmen.

Volgens David Puts draagt dit type onderzoek bij aan het oplossen van een belangrijke evolutionaire puzzel. Het is namelijk nog steeds niet helemaal duidelijk waarom mannen een lagere stem ontwikkelen na hun puberteit. Deze wordt veroorzaakt door een toename van testosteron in het mannelijk lichaam. Volgens Puts wordt een lage stem geassocieerd met testosteron en daarom met goede genetische eigenschappen. En inderdaad: Hadzamannen met een lage stem hebben meer nakomelingen.

Bronnen:

Apicella & Feinberg (2009): ‘Voice pitch alters mate-choice-relevant perception in hunter-gatherers’. Proceedings of the Royal Society 276: 1077-1082.

Bruckert, Bestelmeyer, Latinus, Rouger, Charest, Rousselet, Kawahara & Belin (2010): ‘Vocal Attractiveness Increases by Averaging’. Current Biology, Volume 20, Issue 2: 116-120.

Hodges-Simeon, Gaulin & Puts (2010): ‘Voice Correlates of Mating Success in Men: Examining “Contests” Versus “Mate Choice” Modes of Sexual Selection’. Archives of Sexual Behaviour.

Lees ook:

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 29 april 2010

Thema: Seks

ANP photo, via CC 1
Seks
Elke dag hebben miljoenen mensen seks. Voor hun plezier, voor hun werk, om een kind te maken of omdat het moet. Dat maakt seks een belangrijk onderdeel van ons leven en van onze maatschappij. Op deze themapagina lees je daarom alles over de wetenschap achter seks.
Bekijk het thema
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.