Je leest:

Macht maakt minder trouw

Macht maakt minder trouw

Auteur: | 4 mei 2011

Wie macht heeft, gaat vaker vreemd. De reden? Machtige mensen hebben meer zelfvertrouwen en zijn assertiever. Daardoor stappen ze gemakkelijker op iemand af, die hen vervolgens ook weer aantrekkelijker vindt. En dat geldt niet alleen voor mannen. Ook machtige vrouwen zijn vaker ontrouw.

Meer macht, minder trouw
iStock, via CC 1

Iemand met macht gaat vaker vreemd dan iemand zonder. Dat blijkt uit onderzoek van Joris Lammers van de Universiteit van Tilburg. Lammers nam samen met enkele collega’s bij meer dan 1200 hoogopgeleide lezers van het weekblad Intermediair een vragenlijst af. Daarin werden de lezers gevraagd naar hun functie en hoeveel ze daarbij in de melk te brokkelen hadden, en ook of ze wel eens buitenechtelijk aanrotzooiden.

De reden dat machtige mensen vaker buiten de pot piesen is dat ze zelfverzekerder zijn. Lammers: “Ze stappen vaker op anderen af, gedragen zich assertiever, raken iemand gemakkelijker even aan, staan dichterbij. Zulk assertief gedrag wordt door anderen ook als aantrekkelijker beoordeeld. Daardoor wordt de kans ook groter dat iemand ook bereid is om met je vreemd te gaan. Bovendien weten we ook dat mensen met macht een andere kijk hebben op risico’s. Ze vinden risico’s spannender dan minder machtige mensen, en maken zich er minder druk om. Het mes snijdt dus aan twee kanten.”

Machtige topvrouw gaat evenveel vreemd als topman.

Man versus vrouw

Het mechanisme dat macht leidt tot meer buitenechtelijke vrijpartijen, gaat op voor zowel mannen als voor vrouwen. Toch associëren we ontrouw veel meer met de heren dan met de dames.

Dat heeft een simpele oorzaak, aldus Lammers: er zijn veel meer mannen met macht dan vrouwen. “Als je kijkt naar de vijfhonderd topmensen in het bedrijfsleven, dan zijn dat bijna allemaal mannen. Topvrouwen zijn er maar weinig.”

Volgens Lammers is dat ook de reden dat we zoveel vaker horen over bedriegende mannen dan over ontrouwe vrouwen. Hij geeft zelf het voorbeeld van Amerikaanse politici als senator John Edwards en natuurlijk Bill Clinton; allemaal mannen die in de problemen kwamen omdat ze hun sigaar niet in hun broek konden houden. Naarmate de emancipatie voortschrijdt zou dat wel eens kunnen veranderen. Lammers: “Als ze evenveel macht heeft, is een topvrouw net zo geneigd tot vreemdgaan als een topman.”

De resultaten van dit onderzoek worden gepubliceerd in het vakblad Psychological Science onder de titel ‘Power increases infidelity among men and women’.

Zie ook:

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 04 mei 2011
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.