Je leest:

Maanbasis zonder water

Maanbasis zonder water

Auteur: | 20 oktober 2008

Water is een schaars goed op de maan. Toch zullen ondernemende astronauten beton moeten kunnen maken, wil een permanente maanbasis ooit werkelijkheid worden. Houssam Toutanji van de Universiteit van Alabama demonstreert een methode om een betonnen gebouw te maken met niets anders dan maanzand als toeslagmateriaal en zwavel als bindende stof.

In een baan rond de Aarde zweeft sinds 2000 het International Space Station, de enige plek in het heelal buiten onze eigen planeet waar zich altijd mensen bevinden. In 2006 kondigde NASA aan daar verandering in te willen brengen: er moest tussen 2019 en 2024 een permanent bemande basis komen op de maan. Mooie plannen, maar hoe is NASA van plan die basis te gaan bouwen?

Een conceptschets van een permanent bemande maanbasis. NASA hoopt tussen 2019 en 2024 een maanbasis te bouwen, maar een groot probleem is het extreem dure vervoer van de bouwmaterialen. Bron: NASA. Klik op de afbeelding voor een grote versie.

Waterloos

Een permanente maanbasis bouwen is iets ingewikkelder dan een blokhutje. Er is geen lucht op de maan, dus moet het materiaal stevig genoeg zijn om de luchtdruk binnenin de basis te weerstaan. Omdat de maan geen dampkring heeft zal het gebouw ook veel klappen te verduren krijgen van kleine komeetjes. Er is dus robuust bouwmateriaal nodig, maar mag het niet te zwaar zijn. Zware materialen hebben meer brandstof nodig om aan de aardse zwaartekracht te ontsnappen, en meer brandstof betekent een (veel) duurdere missie.

Beton lijkt een geschikt bouwmateriaal omdat het als compact poedervormig cement vervoerd kan worden. Helaas moet het daarna met water worden gemengd, en dat is een stof die je op de maan niet snel aantreft. Het beetje water dat de astronauten vinden zullen ze liever zelf opdrinken, en een raket gevuld met water naar de maan sturen is ook geen praktische optie. Daarom komt professor Houssam Toutanji van de Universiteit van Alabama met een nieuw alternatief: waterloos beton dat je kunt mengen met maangrond.

Deze blokjes beton hebben geen water, maar enkel maanzand en zwavel nodig om te binden. Dat maakt ze ideaal voor de bouw van een maanbasis.

Om beton te maken zijn drie dingen nodig: twee bindmiddelen, cement en water, en toeslagmaterialen die het beton verstevigen tegen zware druk. Toutanji, die jarenlang de eigenschappen van cementachtige materialen bestudeerde, introduceert een nieuw soort beton dat zwavel gebruikt als bindmiddel in plaats van water, en maanzand als toeslagmateriaal.

Horden

Een bemande maanbasis zou een grote mijlpaal zijn in de wetenschappelijke geschiedenis, maar voordat dit werkelijkheid wordt moeten er nog vele horden worden genomen. Als NASA dit ‘maanbeton’ goedkeurt is het begin in ieder geval gemaakt, want de astronauten hebben dan een plekje om rustig over de rest van de problemen na te denken.

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 20 oktober 2008
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.