Zet wetenschappers en mode-ontwerpers bij elkaar in dezelfde kamer en er komen geheid interessante ideeën op tafel. Zoals het project van scheikundigen van de Universiteit van Sheffield, onder leiding van Anthony Ryan, in samenwerking met ontwerper Helen Storey van het London College of Fashion. Zij ontwierpen kleren die vervuilende stoffen uit de lucht plukken.

Titaniumoxide
De vervuiling-etende kleding krijgt zijn werking door het te wassen in wasmiddel waaraan een speciaal middeltje is toegevoegd. ‘CatClo’ noemen ze het middel, een afkorting van Catalytic Clothing, oftewel katalytische kleding. Dit additief bestaat uit nanodeeltjes van titaniumoxide die zich tijdens het wassen heel sterk hechten aan vezels in de kleding.
De nanodeeltjes reageren zodra er daglicht op valt met stikstofoxiden in de buitenlucht waarbij de stikstofoxiden geneutraliseerd worden.
Stikstofoxiden
Stikstofoxiden zijn verbindingen van zuurstof en stikstof die onder andere vrijkomen bij de verbranding van diesel en benzine in de motoren van voertuigen. In de steden en dorpen hangen stikstofoxiden laag bij de grond door de uitstoot van verkeer. Vooral mensen met aandoeningen aan de luchtwegen, zoals astma, hebben daar last van.
Wat er overblijft in je trui of broek zijn de geur- en kleurloze geneutraliseerde stikstofoxiden. Deze deeltjes zijn niet langer schadelijk en vinden vanzelf hun weg uit je kleren zodra je ze in de wasmachine gooit.
Volgens Ryan zijn de titaniumoxide-deeltjes in het wasmiddel zelf ook ongevaarlijk en merkt de drager van katalytische kleding niks van de aanwezigheid van de deeltjes.
Schone lucht
Het klinkt veelbelovend. Maar wat kan het dragen van een reinigend kledingstuk uitmaken in een grote stad waar de luchtverontreiniging je om de oren slaat? Toch moet één persoon die CatClo-kleding draagt, zo’n vijf gram stikstofoxiden uit de lucht kunnen plukken op een gemiddelde dag. Dat is ongeveer gelijk aan de hoeveelheid stikstofoxiden die per dag vrijkomt uit de uitlaat van een gezinsauto. Met de katalytische kleding zou je dus in principe de stikstofoxiden-uitstoot van je eigen auto kunnen compenseren.

Volgens Ryan zou de luchtkwaliteit zichtbaar verbeteren als duizenden mensen in een stad tegelijkertijd CatClo-kleding dragen. Hij denkt dat er in zijn stad Sheffield geen vervuiling door stikstofoxiden meer zou zijn, als iedereen in de stad zijn kleren wast met CatClo-wasmiddel.
Iedereen moet meedoen
Het product zit in de laatste ontwikkelingsfase en Ryan is al in gesprek met verschillende fabrikanten van wasmiddelen. Maar wil het concept gaan werken dan moet het wel massaal aanslaan bij de consument. Iedereen moet bereid zijn het speciale wasmiddel te kopen. Aan de prijs zal het in ieder geval niet liggen. Het eenmalig wassen van een volle wastrommel met CatClo zou ongeveer 10 pence, omgerekend 12 eurocent, gaan kosten.
Je hoeft je kleding bovendien maar één van elke tien tot twintig wasbeurten te wassen met CatClo. De titaniumoxidedeeltjes grijpen zich namelijk stevig vast aan de stof en houden het wel een paar wasbeurten uit.

Er zou dus best een grote markt voor dit product kunnen zijn. De onderzoekers en ontwerpers gaan het additief binnenkort onder de aandacht brengen op het Manchester Science Festival. Daar zullen ze hun onderzoeksresultateren presenteren en showen ze hun artistieke ontwerp: een veld met 40 katalytische spijkerbroeken.
Zie ook:
- Tony Ryan: We can use jeans to clean up our cities’ air, The Guardian, 21 oktober 2012.
Lees meer over bijzondere kleding op Kennislink:
Oeps: Onbekende tag `feed’ met attributen {"url"=>"https://www.nemokennislink.nl/kernwoorden/kleding.atom", “max”=>"7", “detail”=>"minder"}