Je leest:

Los Angeles ieder jaar een halve centimeter ineengedrukt

Los Angeles ieder jaar een halve centimeter ineengedrukt

Auteur: | 30 juni 2005

Het noordelijke deel van ‘groot Los Angeles’ wordt langzaam maar zeker samengeperst. Het gaat om een deel dat tussen twee breuklijnen ligt die als onderdelen van de grote San Andreas breuk zijn te beschouwen. Een van de twee breuklijnen, de San Gabriel breuk, is al zo’n 4 miljoen jaar niet meer actief geweest. Daar lijkt nu verandering in te gaan komen.

De samenpersing van het gebied wordt nauwkeurig geregistreerd via een netwerk van ruim 250 ontvangers dat bekend staat als het SCIGN (Southern California Integrated Global Positioning System Network). Ook wordt gebruik gemaakt van metingen met InSAR (Interferometric Synthetic Aperture Radar), verricht door satellieten onder beheer van de European Space Agency (ESA). Beide meetmethodes leveren uiterst nauwkeurige plaatsbepalingen op. Dat een samenpersing van ca. een halve centimeter per jaar van het gebied tussen de twee breuklijnen kan worden vastgesteld, geeft dat al aan.

Het San Gabriel dal in het San Gabriel gebergte volgt de San Gabriel breuklijn. Foto: Shingo Morita

Menselijke factor

De plaatsbepalingen verdiepen ook het inzicht in de krachten die het landoppervlak in de omgeving van Los Angeles mede vormen. Tot die krachten behoren de bewegingen van de Noord-Amerikaanse en de Pacifische aardschol. Daarnaast wordt het landoppervlak ook bepaald door menselijke activiteiten, zoals het onttrekken van olie en water aan de ondergrond, of het pompen van waterreserves in watervoerende lagen.

Door de nauwkeurige metingen kan de menselijke factor van de natuurlijke worden onderscheiden; het blijkt dat menselijk handelen niet verantwoordelijk is voor de samenpersing van het gebied ten noorden van Los Angeles; daarvoor moeten dus tektonische activiteit verantwoordelijk worden gehouden.

De uitgevoerde studie toont aan dat de spanning in de ondergrond snel oploopt in een gebied van 12 × 25 km ten zuiden van het San Gabriel Gebergte, vooral in het San Fernando dal en het San Gabriel dal. Die dalen volgen de breuklijnen van de San Fernando breuk en de San Gabriel breuk, die beide deel uitmaken van het breuksysteem van de San Andreas breuk.

De San Gabriel breuk is overigens al zo’n 4 miljoen jaar niet meer actief geweest, maar daar lijkt nu verandering in te gaan komen. In het San Gabriel gebergte zal waarschijnlijk een eerste nieuwe breukbeweging optreden, mogelijk met een kracht van 6,6-7,5 op de schaal van Richter. De verschuiving zal waarschijnlijk relatief ondiep optreden, in tegenstelling tot de verschuivingen die in 1971 en 1994 optraden.

Kaart van Californië (rechtsboven buurstaat Nevada) met de positie van de San Gabriel breuk in donkerrood. United States Geological Survey

Bezoek de website van de Nederlandse Geologische Vereniging en het elektronisch geologisch tijdschrift NGV Geonieuws.

Zie ook:

Lees ook meer nieuws op de website van NGV Geoniews

Dit artikel is een publicatie van NGV Geonieuws.
© NGV Geonieuws, alle rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 30 juni 2005

Discussieer mee

0

Vragen, opmerkingen of bijdragen over dit artikel of het onderwerp? Neem deel aan de discussie.

NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.