
Bier. Wat heb je ervoor nodig? Naast wat hop en een beetje gist, gebruiken brouwerijen vooral veel water en een speciaal soort graan dat gerst heet. De kilo’s graan zie je nauwelijks terug in het bier; gelukkig maar, anders zou een pilsje meer weg hebben van kinderpap met alcohol.
Al het graan dat niet in het bier terechtkomt, is afval voor een brouwerij. Ze hebben er niets aan. En het is nog veel ook: om één kratje bier te brouwen heb je al gauw twee kilo graan nodig. Zo houdt een flinke brouwerij als Grolsch – volgens een grove berekening van ondergetekende – jaarlijks tussen de 50.000 en de 80.000 ton graan over.
Uit al dat restgraan kun je een berg energie halen, zegt Wolfgang Bengel van het Duitse biotech-bedrijf INNOVAS. Bengel is een biotechnoloog die graag dier- en plantafval verbrandt om er energie uit te halen. Met een experimentele brouwerij bewijst Bengel dat wanneer je restgraan verbrandt, de brouwerij vijftig procent minder elektriciteit en brandstof verbruikt.

Bengel werkte al enkele jaren aan deze proef; nieuw is dat de techniek vanaf deze week door andere brouwerijen gebruikt kan worden, zo meldt het Europese technologienetwerk EUREKA.

Pikken Nederlandse brouwerijen deze vinding op? We vragen het aan Grolsch, die bekend staat om zijn milieuvriendelijke doelen – het bedrijf doet al mee aan een project voor hergebruik van water. Gerard Hekelaar, technisch duurzaamheidsexpert bij Grolsch, zegt het een interessante ontwikkeling te vinden maar er nu nog niets mee te doen.
“Nederland is een veeland. Ons restgraan is hoogwaardige voeding voor al dat vee, wat de brouwerij veel geld oplevert”, zegt Hekelaar. Pas wanneer het lucratief wordt om graan te verbranden in plaats van de verkopen, ziet Grolsch volgens Hekelaar misschien wel een toekomst in graanverbranding. Tot die tijd mag ons vee erop kauwen.
Zie ook
- Een beter pilsje (Kennislinkartikel)
- En nu in één keer goed (Ditisbiotechnologie.nl)
- (PDF-bestand)
Meer biotechnologie op Ditisbiotechnologie.nl