Je leest:

Liters bier en tonnen graan

Liters bier en tonnen graan

Auteur: | 16 juli 2009

Langzaamaan beginnen bierbrouwerijen milieuvriendelijker te worden. Water wordt al hergebruikt. Maar er blijven tonnen graan over. Een nieuwe techniek in Duitsland verbrandt het graan als energie voor de brouwerij zelf. Doen Nederlandse brouwerijen mee?

Gerst is een soort graan waarvan de korrel ideaal is om bier mee te brouwen. De korrels blijven natuurlijk niet achter in het bier zelf.

Bier. Wat heb je ervoor nodig? Naast wat hop en een beetje gist, gebruiken brouwerijen vooral veel water en een speciaal soort graan dat gerst heet. De kilo’s graan zie je nauwelijks terug in het bier; gelukkig maar, anders zou een pilsje meer weg hebben van kinderpap met alcohol.

Al het graan dat niet in het bier terechtkomt, is afval voor een brouwerij. Ze hebben er niets aan. En het is nog veel ook: om één kratje bier te brouwen heb je al gauw twee kilo graan nodig. Zo houdt een flinke brouwerij als Grolsch – volgens een grove berekening van ondergetekende – jaarlijks tussen de 50.000 en de 80.000 ton graan over.

Uit al dat restgraan kun je een berg energie halen, zegt Wolfgang Bengel van het Duitse biotech-bedrijf INNOVAS. Bengel is een biotechnoloog die graag dier- en plantafval verbrandt om er energie uit te halen. Met een experimentele brouwerij bewijst Bengel dat wanneer je restgraan verbrandt, de brouwerij vijftig procent minder elektriciteit en brandstof verbruikt.

Bierbrouwerijen kunnen flink wat geld en energie besparen wanneer ze het restgraan zelf verbranden. Geldt dat ook voor Nederlandse brouwerijen?

Bengel werkte al enkele jaren aan deze proef; nieuw is dat de techniek vanaf deze week door andere brouwerijen gebruikt kan worden, zo meldt het Europese technologienetwerk EUREKA.

Restgraan kan ook in hongerige veemondjes verdwijnen.
Roger B., Flickr.com

Pikken Nederlandse brouwerijen deze vinding op? We vragen het aan Grolsch, die bekend staat om zijn milieuvriendelijke doelen – het bedrijf doet al mee aan een project voor hergebruik van water. Gerard Hekelaar, technisch duurzaamheidsexpert bij Grolsch, zegt het een interessante ontwikkeling te vinden maar er nu nog niets mee te doen.

“Nederland is een veeland. Ons restgraan is hoogwaardige voeding voor al dat vee, wat de brouwerij veel geld oplevert”, zegt Hekelaar. Pas wanneer het lucratief wordt om graan te verbranden in plaats van de verkopen, ziet Grolsch volgens Hekelaar misschien wel een toekomst in graanverbranding. Tot die tijd mag ons vee erop kauwen.

Zie ook

Meer biotechnologie op Ditisbiotechnologie.nl

Dit artikel is een publicatie van Ditisbiotechnologie.nl.
© Ditisbiotechnologie.nl, alle rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 16 juli 2009
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.