Je leest:

Linkshandigen hebben meer kans op borstkanker

Linkshandigen hebben meer kans op borstkanker

Auteur: | 26 september 2005

Linkshandige vrouwen hebben meer kans op het krijgen van borstkanker op middelbare leeftijd. Deze relatie tussen linkshandigheid en borstkanker is aangetoond door wetenschappers van het Universitair Medisch Centrum in Utrecht.

Na hart- en vaatziekten is borstkanker doodsoorzaak nummer 2 onder vrouwen tussen 30 en 55 jaar in de VS en Westerse landen. In ons land krijgt 1 op de 9 vrouwen ooit borstkanker. Daarmee is borstkanker de meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen en vereist daarom veel medisch onderzoek. Onderzoek dat zich niet alleen bezig houdt met de behandeling van borstkanker, maar ook naar het ontstaan ervan. Uit onderzoek blijkt dat borstweefsel zich al begint te ontwikkelen nog voor dat een baby geboren is. De groei van het weefsel wordt gecontroleerd door geslachtshormonen in de baarmoeder van de moeder. Deze geslachtshormonen hebben niet alleen invloed op borstweefsel maar ook op de ontwikkeling van de hersenen. De hormonen zorgen ervoor dat een van de twee hersenhelften zich iets meer ontwikkeld dan de andere hersenhelft. Een gevolg hiervan is dat er bepaald wordt of je bijvoorbeeld links- of rechtshandig bent. Wanneer de linker hersenhelft meer ontwikkeld is, is de kans groot dat iemand rechtshandig is en wanneer de rechter hersenhelft meer ontwikkeld is, is iemand meestal linkshandig. Geslachthormonen zorgen dus voor de groei van borstweefsel en bepalen met welke hand je schrijft.

De hersenen bestaan uit een linker hersenhelft en een rechterhersenhelft. Geslachtshormonen hebben invloed op de ontwikkeling van de hersenen. Deze hormonen zorgen ervoor dat een van de twee hersenhelften zich iets meer ontwikkeld dan de andere hersenhelft. Een gevolg hiervan is dat er bepaald wordt of je bijvoorbeeld links- of rechtshandig bent. Wanneer de linker hersenhelft meer ontwikkeld is, is de kans groot dat iemand rechtshandig is en wanneer de rechter hersenhelft meer ontwikkeld is, is iemand meestal linkshandig.

Uit eerder onderzoek is bekend dat de kans op borstkanker groter is wanneer men als ongeboren baby blootgesteld wordt aan veel geslachthormonen in de baarmoeder. Omdat deze geslachthormonen invloed hebben op de ontwikkeling van de hersenen en daarmee op de hand waarmee je schrijft, kwam natuurlijk al gauw de vraag of er een relatie bestaat tussen links- of rechtshandigheid en borstkanker. In het Universitair Medisch Centrum (UMC) in Utrecht hebben wetenschappers deze relatie onderzocht bij 12.000 vrouwen van middelbare leeftijd. De vrouwen werden ingedeeld in een linkshandige groep en een rechtshandige groep en gedurende 16 jaar gecontroleerd op het krijgen van borstkanker. Aan het einde van dit onderzoek bleek dat in de groep met linkshandige vrouwen 2 keer meer borstkanker voorkwam als bij de rechtshandigen.

De pink ribbon staat symbool voor de strijd tegen borstkanker.

Linkshandigheid kan dus een indicatie zijn voor de ontwikkeling van borstkanker op middelbare leeftijd, maar wat de oorzaak hiervan is, is nog niet bekend. Wetenschappers denken dat de oorzaak ligt bij de blootstelling aan een grote hoeveelheid geslachtshormonen in de baarmoeder. Voor nu heeft het huidige onderzoek in Utrecht in ieder geval aangetoond dat er een relatie bestaat tussen linkshandigheid en borstkanker, maar er is meer onderzoek nodig om de oorzaak hiervan te ontdekken. Om aandacht en geld voor onderzoek naar borstkanker te verkrijgen is oktober uitgeroepen tot de borstkankermaand. Per 1 oktober zullen er overal “pink ribbons”, het symbool voor borstkanker, verschijnen om iedereen er op te duiden dat onderzoek naar borstkanker nog steeds nodig is.

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 26 september 2005
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.