Je leest:

Lijf blijft op gewicht dankzij gentherapie?

Lijf blijft op gewicht dankzij gentherapie?

Auteur: | 12 maart 2009

Een mensendroom is voor muizen werkelijkheid gemaakt: eindeloos eten zonder dik te worden. Onderzoekers van de Universiteit van Ohio voerden vette hap aan muizen die dankzij gentherapie toch dun bleven. Deze gentherapie kan snel op mensen worden getest.

We weten het zo onderhand wel. Ons mensenlichaam steekt zó in elkaar, dat ieder beetje extra voedsel als vetreserve wordt opgeslagen. Handig voor een onzeker, voedselarm leven op de savanne, maar totaal niet geschikt voor een leven waar eten je elke tien minuten in het gezicht staart: ons lijf slaat liever teveel dan te weinig vet op. En daar wordt je dik van.

Een nieuwe gentherapie lijkt daar een fantastische oplossing voor te zijn. Dat schrijven Matthew During en zijn collega’s van de Universiteit van Ohio in het vakblad Nature Medicine. Het is de onderzoekers gelukt om bij muizen een ‘dunmaak-gen’ – dat ook wel het BDNF-gen heet – extra actief te maken.

Het BDNF-gen zorgt voor een afname van insuline – een hormoon dat de groei van vetcellen en opname van suikers bevordert. Minder insuline betekent dus ook minder vetcellen en een lagere suikeropname. Met andere woorden: de muizen stopten met dik worden toen BDNF actiever werd.

Dat het werkt hebben de onderzoekers met een uitgebreide proef aangetoond. Door met gentherapie de BDNF-activiteit te verhogen, konden muizen erg veel vette hap eten zonder dik te worden.

Maar de muizen mochten natuurlijk niet té dun worden – oftewel een genetische anorexia krijgen. Daarom bouwden de wetenschappers een ander gen in, dat bij teveel vermagering ervoor zorgde dat de dieren weer extra vet en suiker opnamen. Zo bleven de muizen op een ruw afgesteld streefgewicht.

During en zijn collega’s denken dat hun gentherapie gauw bij mensen mag worden getest. Er waren bij de muizen geen nare bijwerkingen.

De therapie zou goed zijn om mensen met overgewicht op een mooi streefgewicht te krijgen. Vanwege de werking met insuline is het ook een effectief middel om mensen met suikerziekte te helpen.

Goed mogelijk dus, dat er over een paar jaar mensen rondlopen die dankzij extra BDNF-activiteit genetisch zijn afgesteld op een Westers dieet. Ideaal wanneer eten altijd voorhanden is. Mocht voedsel dan ineens heel schaars worden, dan is zo’n BDNF-gen natuurlijk weer niet zo handig. Maar dat laatste is niet meer dan wat gezonde logica gemengd met een scheutje fantasie.

Zie ook

Van dik gen naar dun gen (artikel van Ditisbiotechnologie.nl) Vette genen onthuld (artikel van Ditisbiotechnologie.nl) Is dik-zijn genetisch bepaald? (artikel van Watisgenomics.nl)

Meer biotechnologie op Ditisbiotechnologie.nl

Dit artikel is een publicatie van Ditisbiotechnologie.nl.
© Ditisbiotechnologie.nl, alle rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 12 maart 2009
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.