Je leest:

Lift-off voor Kuipers

Lift-off voor Kuipers

Auteur: | 19 april 2004

Om 5.18:17 precies begon André Kuipers’ reis naar het ruimtestation ISS. Kuipers reist erheen met een Russische Sojoez-capsule en zal op 30 april terugkeren naar de aarde. Tijdens zijn vlucht voert Kuipers allerlei Nederlandse experimenten uit.

Precies op schema ontbrandde de raketmotor die Nederlands tweede astronaut de ruimte in bracht. In 9 minuten brachten drie verschillende trappen de Sojoez TM-4 op snelheid. Op dit moment draait Kuipers zijn eerste rondjes om de aarde. Naast de Nederlander zijn de Rus Gennadi Padalka en de Amerikaan Edward ‘Mike’ Fincke aan boord. Die twee zullen de huidige bemanning van het ISS aflossen; op 30 april landt Kuipers met de Amerikaan Michael Foale en de Rus Alexander Kaleri in de steppe van Kazachstan. De Sojoez die Kuipers naar het ISS bracht blijft daar de komende zes maanden als reddingsboot achter; Kuipers keert terug met de ‘oude’ Sojoez die er al een half jaar op heeft zitten.

De bemanning van Sojoez-vlucht 8S in maart 2004. Van links naar rechts: NASA-astronaut Michael Fincke, Russische kosmonaut en commandant Gennadi Padalka en de Nederlandse ESA astronaut André Kuipers. bron: ESA

Kuipers is tijdens heen- en terugreis de eerste boordingenieur van de Sojoez; hij assisteert de commandant en neemt diens taken over mocht dat nodig zijn. Eenmaal aan boord van het ISS zal Kuipers zich richten op de vele experimenten in het kader van zijn DELTA-missie (Dutch Expedition for Life science, Technology and Atmospheric research). Ook is er tijd ingeruimd voor gesprekken met Nederlandse scholieren en met premier Balkenende en de ministers Van der Hoeven (OC & W) en Brinkhorst (EZ).

De DELTA-missie, met ESA astronaut André Kuipers en de bemanning van de negende ISS Expeditie vertrokken op maandag 19 april in de Sojoez TMA-4 naar het Internationale Ruimtestation ISS. De Sojoez vertrok van het Cosmodrome in Baikonoer (Kazachstan) om 5.18 uur Nederlandse tijd. bron: ESA – S. Corvoia

Forens op weg

Op dit moment is Kuipers’ Sojoez op weg naar het ISS. Op woensdag 21 april meert de capsule ’s ochtens om 7.12 uur aan bij het ruimtestation. Na anderhalf uur gaan de deuren open en begint het werk. Kuipers zal in negen dagen tijd 21 experimenten over uiteenlopende onderwerpen uitvoeren. Zo is er BugNRG, een studenten-onderzoek naar het rendement van biologische brandstofcellen, maar ook een onderzoek naar bacteriën aan boord van het ISS, naar de werking van speciale koelingselementen voor de ruimtevaart en naar de oorzaken van ruimteziekte.

Vanochtend leek Kuipers daar duidelijk zin in te hebben. “Ik denk wel dat hij vlak voor vertrek de nodige spanning heeft gekend, maar hij glunderde wel. Ik denk dat hij zich heel goed voelde,” aldus zijn vriendin. Die volgde de lancering samen met een deel van Kuipers’ familie en minister Van der Hoeven (OC & W) vanaf de basis Baikonoer. In ESA’s Space Expo te Noordwijk volgden honderden belangstellenden de lancering op een groot scherm.

Bezoekers van Space Expo konden op een groot bord hun succeswensen voor André plaatsen. bron: Carl Koppeschaar / VARA OntbijtradioKlik op de afbeelding voor een grotere versie.

Eén van de bezoekers was prins Johan Friso, die lucht- en ruimtevaarttechniek heeft gestudeerd in Delft en sinds 1 maart voorzitter is van TNO Space. Ook Kuipers’ voorganger Wubbo Ockels, tegenwoordig hoogleraar bemande ruimtevaart aan de TU Delft, was aanwezig. Hij gaf aan best opgelucht te zijn: “Eindelijk ben ik niet meer de enige Nederlander die de ruimte heeft kunnen verkennen,” zei hij. Negentien jaar na Wubbo Ockels ziet ook André Kuipers nu de aarde vanuit de ruimte.

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 19 april 2004
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.