Je leest:

Lichtekooien en asfaltnimfen

Lichtekooien en asfaltnimfen

Auteur: | 17 december 2008

Straatprostitutie zorgt al eeuwen voor overlast. De oplossing volgens de Rotterdamse politie: een lokhoer op de Nieuwe Binnenweg.

Prostitutie was in de negentiende eeuw een bekend verschijnsel, vooral in steden met een soldatenkazerne. Nieuwe soldij werd onmiddellijk naar de dames van plezier gedragen. Zij hingen rond bij de kazernes en namen de soldaten mee naar een steegje of naar huis. De jongens kregen daar heel wat voor terug. De minister van Oorlog klaagde in 1860 dat er toch echt iets gedaan moest worden. Meer dan dertien procent van de Nederlandse landmacht leed namelijk aan geslachtsziektes. Daar kon hij geen oorlogen mee winnen…

Litho uit 1896 van Henri de Toulouse-Lautrec

Niet alleen soldaten kregen syfilis. Ook nette burgermannen werden op straat verleid door Blonde Mina met haar roodgeverfde lippen. Om de mannen hier tegen te beschermen, maakte elke stad zijn eigen regels. Zo kwamen er verboden op onzedelijke kleding, op seks met minderjarige jongens en op het tippelen in de buurt van parken, scholen of concertgebouwen. De dames werden geregistreerd bij de politie en regelmatig gecontroleerd op geslachtsziektes. En wanneer ze niet mee wilden werken, ging oom agent staan posten om de klanten weg te jagen.

Na 1960 nam de overlast andere vormen aan. Door de komst van drugs en mannelijke pooiers steeg de criminaliteit. Veel steden veegden in de jaren tachtig de straten schoon en verplaatsten de straatprostituee naar een industrieterrein buiten het centrum. Daar kreeg zij een tippelzone en afwerkplek, zodat de gewone burger er geen last meer van had. En nu zet de politie dus lokhoeren in om de hardleerse stedelijke hoerenloper aan te pakken.

Dit artikel is ook te lezen op de site van Anno

Dit artikel is een publicatie van Anno.
© Anno, alle rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 17 december 2008
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.