Je leest:

LHC op video

LHC op video

Auteur: | 15 augustus 2008

In de aanloop naar de van de deeltjesversneller LHC (Large Hadron Collider) komen wetenschappers elke dag met nieuwe details naar buiten. Op het online DocBlog van Higgs houden documentairemakers en wetenschappers blogs bij over de vorderingen. Dit DocBlog is het voorproefje van een Nederlandse documentaire die begin 2009 uitkomt.

Met de naderende start/ingebruikname van de LHC op 10 september willen de bouwers iedereen op de hoogte houden van de tests, die in augustus en september plaatsvinden. In samenwerking met de omroep HUMAN en HollandDoc werd hiervoor de website www.higgsdoc.nl in het leven geroepen. Hier leggen wetenschappers met videoboodschappen en persoonlijke blogs uit wat er allemaal in Genève gebeurt. Naast de experts bloggen ook Nederlandse filmmakers Jan van den Berg en Hannie van den Bergh op het DocBlog. Hun documentaire over de zoektocht naar het Higgsdeeltje staat gepland voor 2009.

Het binnenste van de ATLAS detector, het hart van de LHC. Klik op de afbeeldingen voor een grotere versie.

Tekentafel

De belangrijkste taak van de LHC is ontdekken of het theoretisch voorspelde Higgsdeeltje bestaat. Dit elementaire deeltje zorgt volgens het natuurkundige Standaard Model dat alles een massa heeft, maar het is wetenschappers nog niet gelukt om het Higgsdeeltje te vinden met bestaande deeltjesversnellers. De LHC kan zoveel energie opwekken, dat als het deeltje bestaat, dit zeker in Zwitserland zal verschijnen. Hiermee zou onze beste theorie van de aard van alle materie na veertig jaar eindelijk bewezen zijn.

Een deel van de wetenschappelijke wereld hoopt juist dat het Higgsdeeltje niet tevoorschijn komt, wat betekent dat deeltjesonderzoekers terug moeten naar de tekentafel om te sleutelen aan hun theorie. Het zijn spannende tijden voor de wetenschap. Wie het allemaal een beetje teveel wordt kan gerust zijn, er zijn ook mensen die de zoektocht naar Higgs wat minder serieus nemen:

Zie verder

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 15 augustus 2008
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.