Je leest:

LHC in september weer van start

LHC in september weer van start

Auteur: | 12 februari 2009

De Large Hadron Collider, de nieuwe deeltjesversneller in het Zwitserse Genève, wordt na de zomer weer opgestart. Dat maakten medewerkers van onderzoekscentrum CERN bekend. De versneller ligt al sinds september 2008 plat vanwege een defect in het koelsysteem.

Een ontdekkingsmachine zou het worden, de meest energetische deeltjesversneller ooit gebouwd. De verwachtingen waren hooggespannen toen de Large Hadron Collider (LHC), de deeltjesversneller van de Europese organisatie CERN in Genève, in september dit jaar in werd geschakeld voor de eerste tests. De tests gingen prima, en overal ter wereld keken natuurkundigen uit naar de eerste resultaten die met de enorme versneller zouden worden gevonden. Maar na twee weken bleek dat er iets mis ging…

Een van de supergeleidende magneten wordt hier de tunnel in gebracht, om daar de protonenbundels die door de LHC gaan in een goede baan te buigen. Foto: CERN

Het was een flinke tegenslag voor technici en wetenschappers dat de LHC op 19 september al uit moest voor reparaties. Een heliumlek zorgde ervoor dat de tunnel waarin protonen op elkaar moeten gaan botsen niet leeg genoeg meer was. Op zich een klein probleem, maar omdat het stabiliseren van het koel- en vacuümsysteem van de versneller al maanden kost was het direct duidelijk dat de reparaties lang zouden gaan duren.

Supergeleidende magneten

Omdat al van tevoren gepland was dat de deeltjesversneller in de winter uitgeschakeld zou worden, is besloten om de reparaties daarop aan te laten sluiten. Tijdens de werkzaamheden hebben de technici van CERN een aantal verbeteringen bedacht, zodat defecten in het vervolg minder snel zullen optreden. De supergeleidende magneten die de bundel protonen door de tunnel geleiden worden uitgerust met een systeem om de druk plaatselijk te controleren. Zo wordt de koeling van de magneten robuuster, en zal een probleem zoals in september 2008 aan het licht kwam er niet meer voor zorgen dat de hele deeltjesversneller uitgeschakeld hoeft te worden. Om het systeem aan te passen gaat het onderhoud nog een stuk langer duren dan in eerste instantie werd gedacht.

Een technicus van CERN kijkt het koelsysteem van één van de supergeleidende magneten van de LHC na. Foto: CERN

CERN maakte deze week bekend dat de nieuwe opstartdatum van de LHC eind september dit jaar zal zijn. Ruim een jaar na de originele startdatum zullen twee bundels protonen op elkaar botsen in de kilometerslange tunnel. Het is de bedoeling dat de versneller een jaar lang onafgebroken in werking zal blijven, zodat er in 2010 heel veel metingen kunnen worden gedaan. En nu maar hopen dat het bij opstartproblemen blijft.

Zie verder:

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 12 februari 2009
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.