Je leest:

Levensverwachting CF-patiënt enorm gestegen

Levensverwachting CF-patiënt enorm gestegen

De levensverwachting van patiënten met taaislijmziekte (cystic fibrosis, CF) in Nederland is de afgelopen jaren sterk verbeterd. Dat melden onderzoekers van het Universitair Medisch Centrum (UMC) Utrecht vandaag in het vakblad Chest.

Kinderen met de levensbedreigende aandoening CF hebben ernstige luchtweginfecties en spijsverteringsproblemen. Slechts tien procent van de patiënten die in de vijftiger jaren werden geboren, haalden de leeftijd van 25 jaar. Sindsdien is de overlevingskans aanmerkelijk verbeterd: 60 procent van patiënten die in de zeventiger jaren werden geboren bereiken nu deze leeftijd. Die verbetering gaat nog steeds door. Vrijwel alle patiënten die tegenwoordig worden geboren, zullen naar verwachting de volwassen leeftijd bereiken. Vooral de verbetering van voeding, het gebruik van antibiotica en de behandeling van de patiënten in speciale CF-centra hebben geleid tot deze sterke verbetering van de levensverwachting.

CF is een monogenetische recessief overervende aandoening. Beide ouders moeten drager zijn en hebben dan 25% kans op een ziek kind (rood bolletje rechts)

De Utrechtse onderzoekers constateren verder, dat in Nederland minder kinderen met CF worden geboren dan verwacht. CF is een erfelijke aandoening. Kinderen krijgen alleen CF wanneer beide ouders drager zijn van de ziekte. Op basis van het aantal dragers van de ziekte in Nederland, kun je ongeveer 55 nieuwe patiënten per jaar verwachten. In werkelijkheid worden jaarlijks maar veertig tot vijfenveertig kinderen met CF geboren. Dat is waarschijnlijk het gevolg van prenatale diagnostiek. Ouders proberen op die manier de geboorte van een tweede kind met CF te voorkomen

Dit artikel is een publicatie van Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMCU).
© Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMCU), alle rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 03 november 2005
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.