Je leest:

Leuk robotvoetbal opnieuw goed voor tweede plek

Leuk robotvoetbal opnieuw goed voor tweede plek

Auteur: | 6 juli 2009

Tech United, het robotvoetbalteam van de TU Eindhoven, is vice-wereldkampioen robotvoetbal in de middenklasse. Hiermee prolongeren ze de titel die ze vorig jaar bij de Robocup in China behaalden. In de halve finale scoorde Tech United met 2-0 een glansrijke overwinning op de Portugese rivaal uit 2008. Maar tijdens een zinderende finale moest Eindhoven haar meerdere erkennen in regerend Europees kampioen RFS Stuttgart.

Een compilatie van de laatste poulewedstrijd Carpe Noctem – Tech United.

Vorig jaar in China scoorde de TU Eindhoven uitzonderlijk goed in het wereldkampioenschap robotvoetbal, onderdeel middenklasse. Dat was dit jaar in het Oostenrijkse Graz niet minder. Tijdens de poulewedstrijden maakte Tech United met 54 goals voor en slechts 7 tegen gehakt van de tegenstanders.

Na de halve finale zat de sfeer er helemaal goed in toen de Nederlanders met 2-0 wonnen van rivaal en regerend wereldkampioen Cambada, van de Portugese Aveiro Universiteit. De held was de keeper met de schuivende ‘armen’ (een hekje). De hoge ballen, waarmee Cambada vorig jaar in de finale een 7-0 overwinning behaalde op de Eindhovenaren, werden keer op keer gestopt doordat het hekje omhoog schoof zodra de bal uit het zicht van de keeper verdween. In 2008 bewoog dit hekje alleen naar links en naar rechts.

Vliegensvlug

De finale tegen RFC Stuttgart was, volgens de Nederlandse teamleider Roel Merry, “superspannend”. De dag ervoor eindigde een confrontatie tijdens de voorrondes in een typische 0-1 overwinning voor het Duitse team. Stuttgart zag toen al het sterke aanvallende spel van Eindhoven en schroefde het niveau van de verdediging een paar tandjes omhoog.

Door in de finale direct op de man te spelen, slaagden de Duitse robots erin om de Nederlandse aanvallen op tijd een halt toe te roepen. Stuttgart brak vervolgens met hun vliegensvlugge spel door de Nederlandse verdediging, waardoor de strijd werd beslecht in een 4-1 overwinning voor de Duitsers.

Deze robots zijn de middenklasse van de Robocup. De kleinste klasse robots heeft de grootte van een blikje doperwten, terwijl de grootse robots lijken op mensen. De wedstrijden van die laatsten zijn nog niet zo interessant – deze blijven slechts bij doeltrappen nemen.

Softwarecoach

Teamleider Merry is tevreden met het resultaat. Hij is vooral blij dat de verbeteringen die ze het afgelopen jaar inbouwden echt effect hadden op het spel.

“De robots spelen dynamischer en strategischer. We hebben dit jaar een softwarecoach ingeprogrammeerd die de positie van de bal en van alle robots bijhoudt. Vorig jaar vroeg een individuele verdediger nog aan een aanvaller of hij mocht aanvallen. Nu vertelt de softwarecoach op elk moment aan alle spelers wie de aanvallers en verdedigers worden.” Het snelle spel maakt de Nederlandse robots aanvallend erg sterk, met veel samenwerking en 1-2tjes. Typisch leuk Nederlands voetbal dus.

Mechanische Messi’s

Voor de Robocup 2010 in Singapore gaat Tech United vooral werken aan de snelheid van hun robots. Merry: “Onze hardware is goed, maar we verloren de finale omdat het Duitse team sneller was dan wij. Daarom gaan we onze snelheid en het vermogen om te anticiperen opvoeren. Speltactisch gaan we grote stappen maken.”

Het uiteindelijke doel van de Robocup is om in 2050 een team robots te bouwen dat wint van een menselijk team van wereldklasse. Zitten in die mechanische Messi’s nog onderdelen uit Eindhoven? “Gedeeltes ervan zeker”, zegt Merry. “Alle robots moeten hun rol kennen op het veld. Onze softwarecoach zal de basis vormen voor de robots in 2050.”

Lees meer op Kennislink:

Lees meer over de Robocup:

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 06 juli 2009
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.