Je leest:

Lekkend kernafval in opslag Petten

Lekkend kernafval in opslag Petten

NRG: “Geen gevaar voor medewerkers, laat staan natuur en bevolking”

Auteur: | 26 februari 2010

Bij het ompakken van in Petten opgeslagen kernafval uit de jaren 60 bleken enkele vaten met matig tot zwaar kernafval lek te zijn geraakt. Het gelekte afval is gelijk geïsoleerd in metalen pijpen, omgeven door beschermlagen van beton. Nuclear onderzoeksinstituut NRG geeft aan dat er geen straling is vrijgekomen. De ompakwerkzaamheden zijn voorlopig gestaakt.

Volgens een woordvoerder van de Nuclear Research & consultancy Group (NRG) is er geen gevaar voor straling omdat bij een lek alles gelijk wordt afgesloten en verzegeld. Een stralingsdeskundige ter plaatse bevestigde dat er geen straling was vrijgekomen die een gevaar vormde voor de medewerkers, laat staan voor de natuur en de omgeving.

De opgeslagen vaten in de waste storage facility van Petten zitten in metalen pijpen (pluggen) die verticaal in de grond steken. De pluggen zijn omgeven door een betonnen beschermingslaag die vrijwel alle straling tegenhoudt. De inhoud van de lekkende vaten is in de verzegelde pluggen achtergebleven en vormt daarom geen risico voor de omgeving. Deze afbeelding is van de opslagfaciliteit Habog, beheerd door de Centrale Organisatie Voor Radioactief Afval (COVRA).
COVRA

De lekkende vaten werden onlangs ontdekt tijdens ompakwerzaamheden, waarbij NRG oude vaten uit de opslag haalt, het kernafval opnieuw verpakt in veiligere vaten en opnieuw opbergt. Ompakken is nodig omdat in oudere vaten ook PVC, polyvinylchloride, zit. Onder invloed van ioniserende (radioactieve) straling en in de aanwezigheid van water reageert het chloride uit PVC tot zoutzuur. Het zuur vreet zich vervolgens een weg door de vaten heen. Zo ontstond het lek in de oude vaten.

Het ompakken is voorlopig door NRG gestaakt. De groep gaat nu op zoek naar een manier om het afval om te pakken zonder dat er een gevaarlijke stralingslek ontstaat. Naast de standaard ompakwerkzaamheden gaat NRG ook het hoogradioactief afval scheiden en verplaatsen naar Borselle. Hier staat een bunker, de Habog, waar dit type afval voor honderden jaren veilig kan worden bewaard.

Gerelateerde artikelen:

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 26 februari 2010
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.