Volgens een woordvoerder van de Nuclear Research & consultancy Group (NRG) is er geen gevaar voor straling omdat bij een lek alles gelijk wordt afgesloten en verzegeld. Een stralingsdeskundige ter plaatse bevestigde dat er geen straling was vrijgekomen die een gevaar vormde voor de medewerkers, laat staan voor de natuur en de omgeving.

De lekkende vaten werden onlangs ontdekt tijdens ompakwerzaamheden, waarbij NRG oude vaten uit de opslag haalt, het kernafval opnieuw verpakt in veiligere vaten en opnieuw opbergt. Ompakken is nodig omdat in oudere vaten ook PVC, polyvinylchloride, zit. Onder invloed van ioniserende (radioactieve) straling en in de aanwezigheid van water reageert het chloride uit PVC tot zoutzuur. Het zuur vreet zich vervolgens een weg door de vaten heen. Zo ontstond het lek in de oude vaten.
Het ompakken is voorlopig door NRG gestaakt. De groep gaat nu op zoek naar een manier om het afval om te pakken zonder dat er een gevaarlijke stralingslek ontstaat. Naast de standaard ompakwerkzaamheden gaat NRG ook het hoogradioactief afval scheiden en verplaatsen naar Borselle. Hier staat een bunker, de Habog, waar dit type afval voor honderden jaren veilig kan worden bewaard.