Je leest:

Layar, het extra laagje

Layar, het extra laagje

Auteur: | 27 november 2009

Met Layar op je smartphone kom je alles te weten over de wereld om je heen. Hoe oud is dat gebouw? Hoeveel kost dat huis? En is dat café op die straathoek een beetje gezellig?

Layar is een applicatie voor de iPhone en Android-telefoons die, in real-time, informatie over de wereld om je heen op je scherm tovert. Die informatie zit in zogenoemde laagjes en is afhankelijk van het laagje dat je kiest. Een laagje van ING vertelt je bijvoorbeeld waar de dichtstbijzijnde pinautomaat zit, waarna je met het laagje van restaurantgids iens.nl meteen een lekker restaurant kunt zoeken om dat geld uit te geven.

De Pokemon Go hype

In de afdeling ‘hypes’ zal juli 2016 de geschiedenis in gaan als de zomer van Pokemon Go. Het is de eerste succesvolle online game waarvoor je naar buiten moet. De jacht op zeldzame pokemons, die zich alleen vertonen in de camera van je smartphone, heeft deelnemers in Bosnië al verzeild doen raken in mijnenvelden.

Pokemon Go is ook het eerste voorbeeld van augmented reality dat een doorslaand succes is. Een van de eerste toepassingen was Layar, een systeem dat je automatisch toeristische of historische informatie gaf over het live beeld in je camera.

Layar in deze vorm bestaat niet meer; nu verrijkt het alleen nog gedrukte informatie. Van sommige tijdschriften of boeken herkent Layer de kaft of bepaalde illustraties (of een vierkante QR-code), en als je je smartphone daar op richt, speelt het toepasselijke filmpjes af.

Layar werkt met de GPS, het kompas en de camera van je telefoon, en het internet doet de rest. Aan de hand van de GPS-coördinaten zoekt zo’n laagje in de Layar server naar de relevante informatie van je locatie. De GPS-systemen in moderne smartphones zijn zo nauwkeurig dat ze bijvoorbeeld twee gebouwen die naast elkaar staan kunnen onderscheiden. Best belangrijk, want je zou een Chinees restaurant binnenlopen als je een Argentijn zoekt.

Het laagje van het Nationaal Historisch Museum licht de mantel des tijds op. Het laat zien hoe een plek er vroeger uitzag en welk volk er woonde.
Layar

Op het moment van schrijven kan je 239 laagjes downloaden. De meeste daarvan zijn voor restaurants en uitgaansgelegenheden in het buitenland, en dus waardeloos in Nederland. Maar het geeft wel aan dat deze app, die door Nederlanders is ontwikkeld, goed aan het doorbreken is. Je kan ook zien aan welke service buitenlanders behoefte hebben: zo kunnen angstige Amerikanen zich met de Flu Shot Finder binnen no-time laten vaccineren.

Straaljagers

Layar is augmented reality (toegevoegde realiteit) – het is geen vervanging voor de echte wereld, zoals virtual reality, maar voegt wel iets extra’s toe. Wel eens een first person game gespeeld waarin je karakter een helm op heeft? Grote kans dat die helm is uitgerust met augmented reality: een heads-up display met een kaart van de omgeving, je ammo en natuurlijk een grote schietschijf op de plek waar de vijand staat.

De Metroid games voor de Nintendo Gamecube en Wii zijn een goed voorbeeld van augmented reality. Hoofdpersoon Samus Aran heeft een helm op die haar wapen, overgebleven ammo en levensenergie aangeeft. Ook kan de helm een röntgen- of infraroodplaatje van de omgeving maken en op het vizier projecteren.

Dit soort augmented reality blijft niet beperkt tot games – tenminste, niet als het aan wetenschappers ligt. Augmented reality wordt al gebruikt in ruiten van straaljagers en helikopters, op autoruiten om de snelheid en de route aan te geven, en zelfs in ziekenhuizen om chirurgen te trainen. Smartphone-applicaties als Layar verleggen de grens door augmented reality uit de labs te halen en het mee te nemen naar buiten, waar de alledaagse realiteit wel een steuntje in de rug kan gebruiken.

Lees meer over Layar en augmented reality

Dit artikel is een publicatie van W24.
© W24, alle rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 27 november 2009

Discussieer mee

0

Vragen, opmerkingen of bijdragen over dit artikel of het onderwerp? Neem deel aan de discussie.

NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.