Je leest:

Laser snijdt asbest zonder gevaar

Laser snijdt asbest zonder gevaar

Auteur: | 17 oktober 2003

Bij het Lasercentrum Hannover is een methode ontwikkeld om asbest te snijden zonder dat daarbij de microscopische vezels vrijkomen die verantwoordelijk zijn voor het gezondheidsrisico van asbest.

Asbest is ongevaarlijk, tenminste, zolang het rustig op zijn plaats blijft. Bij sloopwerkzaamheden of bij een grote brand daarentegen wordt het materiaal levensgevaarlijk. Dan komen er microscopische vezeltjes vrij, die bij opname in de longen na verloop van tijd – meestal vele jaren – tot ernstige aandoeningen zoals longkanker kunnen leiden. Vandaar dat werknemers van asbestverwijderaars altijd in stofdichte ‘maanpakken’ rondlopen.

Beschermende kleding is noodzaak bij asbestverwijdering. Beeld: WMR Milieutechniek

Er is tot op heden geen methode ontwikkeld om asbest op een meer ‘mensvriendelijke’ wijze te verwijderen. Het LaserZentrum Hannover in de gelijknamige Duitse stad ontwikkelt nu een lasertechniek die dat predikaat wellicht wel kan dragen. Het idee is dat de laserstraal door de grote warmtetoevoer een belangrijk deel van het asbestmateriaal verdampt, en dat de deeltjes die nog wel vrijkomen geen vezel- maar een bolletjesstructuur hebben vanwege smelteffecten. Dit is naar alle waarschijnlijkheid minder gezondheidsbedreigend dan de scherpe asbestvezels die uit brekend asbest vrijkomen.

De laser wordt inmiddels vrijwel routinematig ingezet bij industriële processen als het snijden en boren van allerlei materialen.

Uit dertien proeven met verschillende soorten asbest in een speciale afgesloten testruimte blijkt dat als gevolg van het lasersnijden nauwelijks asbestvezels vrijkomen. De enkele vezels die op een onderzoeksfilter terecht kwamen, werden volgens de onderzoekers van het oppervlak van het asbest afgeblazen. Ze kwamen niet vrij als gevolg van het snijden zelf.

In verder onderzoek concentreert men zich nu op optimale snijsnelheden bij behoud van veiligheid en op het uitbreiden van de test met andere materiaalsoorten. Daarnaast willen de Duitse onderzoekers meer zicht krijgen op de parameters van de laserbewerking die bepalend zijn voor het vrijkomen van asbestvezels.

Asbestvezel en agglomeraten van kogelvormige asbestdeeltjes op een tijdens de experimenten gebruikt filter, bij verschillende vergrotingen. Beeld: LZH e.V.

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 17 oktober 2003
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.