Je leest:

Langste, onderzeese aardverschuiving

Langste, onderzeese aardverschuiving

Auteur: | 14 december 2007

Een onderzeese aardverschuiving van 60,000 jaar oud met een lengte van 1500 km is gevonden in de Atlantische oceaan. De start was vlak voor de kust van Marokko.

Aardverschuivingen komen vaak in het nieuws als er mensen onder zijn bedolven. Volgens de Engelse aardwetenschapper Peter Talling en collega’s komen ze echter ook voor in zee. Onlangs verscheen in het wetenschapsblad Nature de melding dat een 1500 km lange, onderzeese aardverschuiving van 60,000 jaar oud was gevonden. De grootste ooit!

Aardverschuivingen

Aardverschuivingen op het land zijn goed te herkennen. Hierbij worden grote massa’s aarde verplaatst. De oorzaak is vaak een instabiele, onbegroeide bodem die doordrenkt raakt met regenwater. Ook vulkanen, aardbevingen en druk van het grondwater kunnen aardverschuivingen veroorzaken.

Een aardverschuiving veroorzaakte deze puinhelling in de Zwitserse bergen. Bron: Wikipedia

Hoe de onderzeese aardverschuiving exact veroorzaakt is, is onbekend. De aardverschuiving startte voor de kust in zee nabij Marokko en verplaatste zich westwaarts de Atlantische oceaan in. 1500 km verder op stopte de aardverschuiving op een plaats waar de helling van de zeebodem zeer klein is (0.01°). De totale verplaatste massa is zo’n 22 × 1013 kg, gelijk aan 40 miljard Afrikaanse olifanten.

De route van de onderzeese aardverschuiving op een satellietfoto. De aardverschuiving verplaatste zich tussen Madeira en de Canarische Eilanden door. De bruine kleuren boven de oceaan stelt stof van de Sahara voor; de witte kleuren zijn wolken. Bron: Nasa

De aardverschuiving is niet overal even goed te ontdekken op de zeebodem omdat op sommige plaatsen geen sediment is achtergelaten. Hier werd vooral sediment opgenomen van de bodem (‘erosie’) in de stroom naar beneden toe. Hoe groter de helling, hoe meer sediment er werd geërodeerd.

Een toekomstige onderzeese aardverschuiving kan grote gevolgen hebben voor de mens. Olieplatforms en kabels zullen namelijk grote schade oplopen als ze worden getroffen door een grote aardverschuiving.

Referenties:

Talling, P. J., R. B. Wynn, D. G. Masson, M. Frenz, B. T. Cronin, R. Schiebel, A. M. Akhmetzhanov, S. Dallmeier-Tiessen, S. Benetti, P. P. E. Weaver, A. Georgiopoulou, C. Zuhlsdorff & L. A. Amy. 2007. Onset of submarine debris flow deposition far from original giant landslide. Nature 450: 541-544. doi:10.1038/nature06313.

P. A. Allen. Sediment en route to oblivion. 2007. Nature 450: 490-491. doi:10.1038/450490a.

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 14 december 2007
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.