Je leest:

Langsscherende asteroïde pas laat gezien

Langsscherende asteroïde pas laat gezien

Auteur: | 21 juni 2002

Een gebied van zo’n 2000 vierkante kilometer is afgelopen vrijdag, 14 juni, aan een ramp ontsnapt. Op een luttele 128.000 kilometer na heeft een asteroïde ter grootte van een voetbalveld de aarde gemist! Op die afstand, een derde van de afstand tot de maan, is het de asteroïde 2002MN gelukt om ongemerkt langs de aarde te suizen. Ook het grote LINEAR-project zag de asteroïde pas op 17 juni, toen die zich weer van de aarde aan het verwijderen was. De laatste keer dat een asteroïde de aarde zo dicht naderde was in 1994.

2002MN is een brok steen van 50 tot 120 meter groot. In zijn baan rond de zon, die zo’n 895 dagen duurt, doorkruist de asteroïde de aardbaan. Hoewel 2002MN bij lange na niet de omvang van de ‘dinosaurus-doder’ heeft – die asteroïde had naar schatting een doorsnede van 10 kilometer – was de inslag niet ongemerkt voorbij gegaan. Experts denken dat het effect van 2002MN vergelijkbaar zou zijn met de zogenaamde Tunguska-inslag van 1908. Bij die inslag werden in een oppervlak van 2000 vierkante kilometer alle bomen platgeslagen.

Een enorm grote asteroïde slaat in op de aarde. De verwoesting is onbeschrijfelijk – gelukkig is dit alleen maar een schilderij. bron: Don Davis, met dank aan NASAKlik op de afbeelding voor een grotere versie

Gelukkig wordt de aarde goed in de gaten gehouden. Het LINEAR-project (Lincoln Near Earth Asteroid Research) bewaakt sinds 1996 de hemel en kijkt uit naar zogeheten Near Earth Objects, ofwel NEOs. Tot op heden zijn een hoop asteroïden die in de buurt van de aarde komen in kaart gebracht. 2002MN is een van de uitschieters onder de NEOs: van de bekende aardscheerders heeft er maar een onze planeet van dichterbij gezien. Dat was de asteroïde 1994 XM1, die met een doorsnede van 10 meter in 1994 langs de aarde schoot. Ondanks alle plannen om naderende stenen uit de ruimte met kernwapens op te blazen moeten we ons niet te veilig voelen: deze asteroïde werd pas drie dagen voor de inslag opgepikt.

Sinds de films Deep Impact en Armageddon weten we maar al te goed wat er gebeurt als een asteroïde de aarde ‘bezoekt’. Vloedgolven van kilometers hoog, een nucleaire winter en ander onheil wachten de ongelukkigen die niet direct op de plaats van inslag wonen. bron: scène uit de film Deep Impact (United International Pictures)

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 21 juni 2002
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.