Je leest:

Langer leven door een kind

Langer leven door een kind

Auteur: | 1 april 2011

Kinderen brengen een hele hoop stress met zich mee. Het begint vanaf de geboorte en daarna houdt het niet meer op; eerst maak je je zorgen om de gezondheid van je kind, je geschiktheid als ouder en wanneer je daar eenmaal aan gewend bent, begint de puberteit… Vreemd genoeg leven vaders toch langer dan kinderloze mannen.

Tenminste, dat concluderen dr. Renske Keizer en collega’s van de Rotterdamse Erasmus Universiteit uit cijfers van het GLOBE-onderzoek (Gezondheid en LeefOmstandigheden Bevolking Eindhoven en omstreken), dat uit werd gevoerd tussen 1991 en 2004.

In dit onderzoek werd aanvankelijk gekeken naar een mogelijk verband tussen een hoge sociaal-economische status, sporten en de consumptie van groente en fruit. Maar toen de onderzoekers de cijfers vergeleken tussen vaders en niet-vaders, zagen ze dat vaders van meerdere kinderen meer sporten, minder roken en drinken en vaker een vaste partner hebben dan vaders van één kind of mannen zonder kinderen. Ook bleken vaders van meerdere kinderen over het algemeen hoger opgeleid te zijn.

Stress

Een mogelijke verklaring van hoogopgeleide vaders gaf Keizer in 2010 al in haar promotieonderzoek naar de oorzaken en gevolgen van kinderloosheid. Zij concludeerde dat vrouwen een financieel stabiele man uitkiezen om kinderen mee te krijgen. In Nederland blijkt de taakverdeling nog steeds vrij traditioneel te zijn: de man brengt geld in het laatje en de vrouw werkt parttime. Aangezien lonen hoger worden naarmate het opleidingsniveau ook stijgt, kiezen vrouwen voornamelijk hoogopgeleide mannen uit.

Storyvillegirl, Flickr.com

Dat deze vaders vervolgens ook gezonder lijken te leven komt wellicht doordat zij daartoe gemotiveerd worden door hun vrouw en kinderen. Maar waarom dat alleen op lijkt te gaan voor vaders van meerdere kinderen is opvallend; is één kind dan niet voldoende motivatie zijn om gezond te leven? Waarschijnlijk wel, maar is er iets anders aan de hand.

Zo blijkt dat zowel de kersverse vaders al moeder na de geboorte van hun eerste kind niet zo gelukkig zijn met hun nieuwe ‘aanwinst’ als ze van tevoren hadden verwacht. Beiden moeten immers nog erg wennen aan de nieuwe situatie waarin ze opeens vrije tijd in moeten leveren, minder kunnen werken en dus minder verdienen. En dat brengt – naast de motivatie om een goede leefstijl te hebben – ook veel stress met zich mee. Bij een tweede of derde kind weten de ouders inmiddels wat hen te wachten staat en staan ze er beiden wat relaxter in.

Lees meer over ouderschap op Kennislink:

Oeps: Onbekende tag `feed’ met attributen {"url"=>"https://www.nemokennislink.nl/kernwoorden/vader/moeder/kind/ouders/index.atom?m=of", “max”=>"5", “detail”=>"minder"}

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 01 april 2011
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.