Je leest:

Lancering GOCE naar 2009

Lancering GOCE naar 2009

Auteur: | 27 oktober 2008

Na al twee keer eerder te zijn uitgesteld, heeft ESA nu bekend gemaakt dat de lancering van zwaartekrachtsatelliet GOCE nog verder moet worden uitgesteld. Zeker tot februari 2009 blijft de zwaartekrachtverkenner nog aan de grond.

De ESA-satelliet GOCE moet in een baan om de aarde worden gelanceerd door één van de Russische Rockot-lanceerraketten. Het lijkt er echter op dat de lanceerraket van GOCE een aantal flinke problemen heeft in het navigatiesysteem. Omdat de risico’s op complicaties bij de lancering van GOCE zo klein mogelijk moeten worden gemaakt, blijft de raket aan de grond totdat duidelijk is dat alle problemen verholpen zijn. Het onderzoek is in gang gezet, en zal op zijn vroegst begin 2009 worden afgerond.

GOCE wordt hier bevestigd aan een deel van de lanceerraket. (bron: ESA) (klik op de afbeelding voor een grotere versie)

GOCE, de Gravity field and steady-state Ocean Circulation Explorer, is een bijzondere satelliet. Geen logge, ronde kunstmaan met grote schotels en wijde zonnepanelen, maar een flitsende raketvormige ruimteracer. Zijn taak is om nauwkeuriger naar de aarde te kijken dan ooit tevoren is gedaan. Hij moet het zwaartekrachtveld van de aarde precies in kaart gaan brengen, en dat is niet eenvoudig. Om minieme verschillen in dat veld te kunnen meten moet GOCE zo dicht mogelijk langs de aarde vliegen. En op een hoogte van 260 kilometer, waar de nieuwe kunstmaan zich zal gaan bevinden, kan de luchtstroming flink onstuimig zijn. Vandaar de ongekend aerodynamische vorm.

De nieuwe lanceerdatum voor GOCE zal later worden vastgesteld, maar ligt waarschijnlijk in februari 2009.

Zie verder:

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 27 oktober 2008
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.