Je leest:

Lancering Discovery 26 juli

Lancering Discovery 26 juli

Auteur: | 22 juli 2005

Op 26 juli zal NASA voor de tweede keer proberen de shuttle Discovery te lanceren. De originele lancering op 13 juli werd afgeblazen toen een sensor in de brandstoftank opspeelde. NASA’s technici hebben een stappenplan opgezet om de oorzaak van het probleem vóór de 26e te vinden. Ondertussen kijkt NASA bezorgd naar de naderende orkaan Franklin.

Twee uur voor Discovery’s lancering op 13 juli zette NASA de countdown stop; verkeerde signalen van een sensor in de externe brandstoftank waren de oorzaak. Die sensor moet doorgeven hoe ver het brandstofpeil in de tank is gedaald. Die informatie gebruikt Discovery’s boordcomputer om te bepalen wanneer hij de hoofdmotor uit moet schakelen.

Discovery’s bemanning zat al ingesnoerd in de cockpit toen de countdown op 13 juli werd stilgezet. bron: NASA

NASA haalde alles uit de kast om het probleem op te lossen: de aarding van de shuttle werd gecontroleerd en in het weekend worden elektronische circuits in de tank verwisseld. De persberichten die de ruimtevaartorganisatie rondstuurt hebben het over stappenplannen die nog zullen worden doorlopen; feit blijft dat het sensorprobleem nog steeds niet is verholpen. Toch denken NASA-woordvoerders dat lancering gewoon doorgaat. Na 26 juli zijn er nog minstens 4 andere lanceermomenten mogelijk; op 31 juli sluit het huidige lanceervenster voor de shuttle. Mocht Discovery zijn lancering niet halen, dan kan de shuttle pas in september de ruimte kiezen.

Discovery op het lanceerplatform. bron: NASA

Orkaan Franklin

Terwijl technici over de shuttle zwermen, houdt Florida het weerbericht in de gaten. De orkaan Franklin nadert namelijk de kust van de V.S. De tropische storm ontstond op 21 juli vlakbij de Bahama’s en zette koers naar de V.S. Aanvankelijke computerberekeningen wezen erop dat de orkaan Florida zou teisteren, maar het National Hurricane Center maakte vrijdag bekend dat Franklin een radicale koerswijziging heeft gemaakt. Florida – en daarmee het Kennedy Space Center, waar Discovery op het lanceerplatform staat – blijven gespaard.

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 22 juli 2005
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.