Je leest:

Lanceerdatum voor klotssatelliet: 12 februari

Lanceerdatum voor klotssatelliet: 12 februari

De in Nederland gebouwde satelliet Sloshsat FLEVO wordt op 12 februari aan boord van een Ariane 5 ECA draagraket gelanceerd vanaf de Europese lanceerbasis Kourou in Frans-Guyana. Sloshsat is de eerste satelliet die volledig is gewijd aan onderzoek naar het gedrag van vloeistoffen in de ruimte.

Sloshsat, of ‘klotssatelliet’, dankt zijn naam aan de 33,5 liter klotsend water in de satelliet. FLEVO staat voor Facility for Liquid Experimentation and Verification in Orbit en is niet toevallig ook de jongste Nederlandse provincie. Sloshsat is grotendeels in Nederland bedacht en gebouwd onder leiding van het in Flevoland gevestigde Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium (NLR). De satelliet maakt onderdeel uit van de technologieprogramma’s van ESA en het Nederlands Instituut voor Vliegtuigontwikkeling en Ruimtevaart NIVR.

Sloshsat is grotendeels in Nederland bedacht en gebouwd. bron: 2004 ESA / CNES / Arianespace-Photo Service Optique Video CSGKlik op de afbeelding voor een grotere versie.

Sloshsat-FLEVO vliegt als passagier mee aan boord van de Ariane 5 ECA, tijdens zijn kwalificatievlucht in februari. Als de Ariane de juiste baan heeft bereikt, wordt Sloshsat door het ESAJECT veermechanisme afgeworpen. Dit systeem is ontworpen door het Belgische Verhaert.

Commando’s

De totale experimenteertijd van Sloshsat bedraagt 24 uur en is verdeeld over twee weken. Tussen de verschillende manoeuvres en metingen door krijgt het water de kans tot rust te komen en worden de batterijen opgeladen via zonnepanelen. Commando’s worden gevoed vanaf ESA’s grondstation Diane in Kourou, Frans Guyana, met behulp van ESA’s controlecentrum in Darmstadt, Duitsland.

Schema van de Ariane 5 ECA die Sloshsat op 12 februari naar de ruimte moet dragen. bron: ESA

Realtime

In de twee weken dat Sloshsat operationeel is, kunnen de wetenschappers de satelliet in ‘realtime’ volgen via het internet bij het technisch centrum van ESA (ESTEC) in Noordwijk. Met behulp van de data die binnenkomt is het mogelijk om in virtual reality weer te geven hoe de satelliet en het klotsende water zich in de ruimte gedragen.

Meer weten:

Dit artikel is een publicatie van European Space Agency (ESA).
© European Space Agency (ESA), alle rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 31 januari 2005
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.