Je leest:

Labyrint: de dimensie tijd

Labyrint: de dimensie tijd

Auteur: | 6 december 2013

Wij beleven tijd van moment tot moment. Maar tijd is niet zo simpel als het lijkt. Saaie dagen lijken langer dan leuke, en tijd lijkt sneller te gaan naarmate je ouder wordt. In de ruimte en op de kwantumschaal werkt tijd ook niet altijd zoals je zou verwachten. Zondag gaat Labyrint op Ned 2 over deze dimensie.

Zondag in Labyrint:

Onze hersenen hebben geen zintuig dat stukjes tijd meet. Toch zijn we ons bewust van tijd. Hoe doen onze hersenen dat? Al ruim dertig jaar onderzoekt professor John Wearden onze tijdsbeleving. Hij is ervan overtuigd dat wij een soort interne klok hebben, die ons in staat stelt tijd te meten.

In alle wetenschappen speelt tijd een rol, maar wetenschappers werken vaak met een andere tijdsschalen. Zo vertelt astronoom Joeri van Leeuwen (Astron) dat tijd voor hem gereedschap is. Hij werkt aan pulsars, uitgebrande sterren die werken als bijzonder nauwkeurige klokken. Op het Laserlab van de VU worden daarentegen met femto-lasers extreem precieze tijdsmetingen gedaan, van een miljardste van een miljardste seconde.

Labyrint, het wetenschapsprogramma van NTR en VPRO, zondag om 19:50, Nederland 2.

Atoomklokken en tijddeeltjes

Tijd is een centraal begrip in de natuurkunde sinds Albert Einstein het populariseerde in zijn relativiteitstheorie. Nog altijd proberen wetenschappers zijn theorie te ontkrachten, in de hoop de persoon te zijn die Einstein’s ongelijk aantoonde. Maar natuurkundigen doen veel meer met tijd: zo wordt er onderzoek gedaan naar betere atoomklokken, en wordt er bewijs gezocht voor mysterieuze ‘tijd-deeltjes’.

De man die de tijd veranderde

Carl Koppeschaar

Tijdrek weer bevestigd

Gieljan de Vries

Tijdsdeeltjes mogelijk meetbaar

Lydwin van Rooyen

Holometer op zoek naar ruimtepixels

Lydwin van Rooyen

Het kan nóg preciezer dan een atoomklok

Barry van der Meer

Verstrengelde atomen vormen nauwkeuriger klok

Gieljan de Vries

Verstoppertje spelen in de tijd

Barry van der Meer

Tijd vliegt

Tijd is voor mensen een rekbaar begrip. Saaie dagen duren lang, terwijl de tijd vliegt als je plezier hebt. Hoe komt het dat we tijd niet als constant ervaren? Volgens sommige onderzoekers heeft dat alles te maken met een biologische klok in ons lijf. Die houdt bij hoeveel tijd er verstrijkt. Maar die kan er ook wel eens naast zitten.

Waarom we altijd te weinig tijd hebben

Kurt De Wit

Biologische klok van slag door zomertijd

Babylonische tijdsverwarring

Yannick Fritschy

Muis koppelt tijd en plaats

Elles Lalieu
Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 06 december 2013
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.