Je leest:

Laatste Spelen zonder gendoping?

Laatste Spelen zonder gendoping?

Auteur: | 30 augustus 2004

De Olympische Spelen van Athene hebben dit jaar weinig records opgeleverd maar wel een hoop dopingschandalen. Is het hebben van een goed lijf, flink wat training en een dosis winaarsmentaliteit niet meer genoeg om records te verbreken. Gendoping biedt wellicht soelaas aan malafide sporters die coute que coute records willen verbreken.

Gisteren was de sluitingsceremonie van de Olympische Spelen 2004. “Dit waren onvergetelijke droomspelen sprak IOC-voorzitter Rogge”. Athene heeft veel moois laten zien op sportgebied maar er zijn ook nog de diverse dopingschandalen. Maar liefst 21 sporters zijn betrapt op het gebruik van doping. Het IOC ziet in dit getal het grote succes van de strenge dopingcontroles. Bij het speuren naar doping draait het om goede testen – meestal urine of bloedtesten – waarin sporen van verboden middelen terug te vinden zijn. Maar sporters zullen altijd weer naar middelen zoeken waar nog geen testen voor zijn.

De Hongaarse discuskampioen Robert Fazekas moest zijn gouden plak inleveren nadat hij positief uit de dopingstest kwam

Gendoping lijkt zo’n “wondermiddel”. Bij gendoping worden bijvoorbeeld spiercellen rechtstreeks beïnvloedt door genen aan- of uit te schakelen of doordat synthetische genen aan de spiercellen worden toegevoegd. Het resultaat kan dan zijn dat de spierkracht verdubbelt zonder dat er een vreemd stofje kan worden teruggevonden in het bloed. Een grappig detail is dat het IOC in 2003 de gendoping op de lijst van verboden middelen heeft gezet terwijl er geen test voor is.

Uit proeven met muizen blijkt dat bovenstaand voorbeeld met de spiercellen helemaal niet ondenkbaar is. In de medische wetenschap wordt nu al succes geoogst bij de bestrijding van ernstige spieraandoeningen. Spierdystrofie is een ziekte die waarschijnlijk in de toekomst behandeld kan worden met gentherapie. Bij muizen die werden ingespoten met een gen coderend voor een groeifactor IGF-I groeide de spieren met 15 tot 30 procent. Zelfs als de muizen nauwelijks beweging kregen. Ook het nieuws van vorige week over een transgene marathonmuis die zonder oefening twee keer zo ver liep als zijn gewone broertjes brengt de mogelijkheid van gendoping dichterbij.

Tijdens de afgelopen spelen zijn er maar bar weinig records gebroken. Wie weet kwam dat wel door het warme weer in Athene. Of komt het door de grote dopingvangst, zonder doping geen records. Mochten er tijdens de Olympische Spelen over vier of acht jaar weer spectaculaire records worden verbroken dan geeft dat toch te denken. Wie weet waren dit de laatste Spelen zonder gendoping.

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 30 augustus 2004
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.