Je leest:

Laatbloeier krijgt geen tweede kans

Laatbloeier krijgt geen tweede kans

Auteur: | 20 november 2007

Elk jaar komen tienduizenden leerlingen op een te laag niveau terecht in het voortgezet onderwijs. Dit komt voornamelijk doordat ze op de basisschool onderpresteerden of te laag worden ingeschat. Dat de overstap van vmbo naar havo moeilijk is, en dat er meteen na de basisschool al een schooltype moet worden gekozen, maakt het voor laatbloeiers niet makkelijker.

Elk jaar komen twintig- tot dertigduizend leerlingen op een te laag niveau terecht als zij de overstap maken van basisschool naar voortgezet onderwijs. Dat komt omdat ze op de basisschool minder presteerden dan ze eigenlijk konden of omdat ze een te laag advies meekrijgen. Dit laatste overkomt vooral kinderen van laagopgeleide ouders, zo meldt dagblad Trouw vandaag.

Zo’n 20.000 kinderen presteren op de basisschool minder dan ze eigenlijk kunnen. Ongeveer 10.000 leerlingen krijgen een te laag advies, en van nog eens plusminus 5.000 is er onduidelijkheid over de prestaties waartoe zij in staat zijn. Deze leerlingen komen vaak op het vmbo terecht. Van de vmbo’ers slaagt 1 op de 10 erin via het mbo alsnog op het hbo terecht te komen.

Vooral voor kinderen die op het vmbo terechtkomen pakt een verkeerde keuze slecht uit. Door de vele onderwijshervormingen is het namelijk erg moeilijk geworden om van de theoretische leerweg binnen het vmbo de overstap naar de havo – en eventueel daarna het hbo – te maken. Ook het feit dat meteen na de basisschool al gekozen moet worden voor vmbo, havo of vwo speelt de laatbloeier parten. Bovendien is bekend dat hoe vroeger de keuze voor een bepaald schooltype wordt gemaakt, hoe belangrijker de opleiding van de ouders is. Het Nederlandse onderwijssysteem is hiermee een van de meest ongelijke in Europa.

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 20 november 2007
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.