Je leest:

La Niña inmiddels minder koud

La Niña inmiddels minder koud

De zeewatertemperatuur in het midden van de Stille Oceaan was de laatste tijd lager dan ooit. Deze periode van afkoeling wordt La Niña genoemd, de tegenhanger van de warme El Niño. Volgens de laatste gegevens is La Niña weer in sterkte afgenomen.

Het water langs de evenaar op de Stille Oceaan is nog maar anderhalve graad koeler dan normaal voor de tijd van het jaar, in februari lagen deze temperaturen 2 tot 3 graden onder normaal. Aan de kust van Zuid-Amerika is de zeewatertemperatuur zelfs weer boven normaal, maar dit heeft alleen in vloed op het weer daar. Voor de wereldwijde effecten is het koudere water langs de evenaar belangrijker.

Afwijking van de zeewatertemperatuur in februari en maart 2008. bron: KNMI. Klik op de afbeelding voor een grotere versie.

De sterkere passaatwind is er de oorzaak van dat meer koud water uit de diepe oceaan aan de oppervlakte komt en meer warm water naar beneden stroomt. Dit jaar duurde La Niña langer dan anders. Meestal wordt het dieptepunt rond Kerstmis bereikt, maar nu zijn in februari de laagste temperaturen gemeten. Naar verwachting is La Niña rond de zomer weer geheel verdwenen.

Koel water in de Stille Oceaan heeft in een groot deel van de wereld invloed op het weer en drukt ook de wereldgemiddelde temperatuur iets omlaag. Een La Niña (en dat geldt ook voor een El Niño) biedt de mogelijkheid voor seizoensvoorspellingen zoals voor de komende lente. La Niña leidt in het voorjaar vaak tot koeler weer in het noorden van Zuid-Amerika en West-Canada, en warmer en droger weer in het zuidoosten van de Verenigde Staten en Texas. Op de Filippijnen zorgt La Niña voor meer regen dan normaal, het noordoosten van Brazilië heeft inmiddels te maken gekregen met overvloedige regen en overstromingen. Zelfs in Nederland is het na een La Niña gemiddeld over veel jaren net iets droger in het voorjaar. Dit effect is echter maar gering, zeker in verhouding tot de natuurlijke grilligheid van het weer. Het gaat dan ook te ver om op basis hiervan een voorspelling te doen voor het voorjaar in ons land.

Zie verder

Dit artikel is een publicatie van Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI).
© Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI), alle rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 14 april 2008
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.