Je leest:

Kroos in de kolencentrale

Kroos in de kolencentrale

En andere groene technologie

Auteur: | 1 december 2009

Waterloze wasmachines, energie uit koeienpoep en algen in energiecentrales. Groene technologie is er niet meer alleen in de vorm van windmolens en zonnepanelen. En het bespaart miljarden tonnen CO2 per jaar.

Maandag is het zover. Dan verzamelen de wereldleiders zich in Kopenhagen voor de 15e klimaatconferentie van de Verenigde Naties. Hier moeten bindende afspraken gemaakt worden over het beperken van onze CO2-uitstoot om klimaatverandering tegen te gaan. Een bekende manier om dit te doen is door stroom te halen uit duurzame bronnen als wind-, water- en zonne-energie. Maar dit zijn niet de enige technologische snufjes die ons helpen om ‘groener’ te leven.

De nylonkralen van de Xeros waterloze wasmachine.

Zo hebben wetenschappers in Leeds (Engeland) de eerste wasmachine ter wereld ontwikkeld die nauwelijks water nodig heeft. In plaats daarvan maken speciale nylonkralen vuil los van textiel, waardoor je geen wasmiddel en water hoeft te gebruiken. De kleren blijven droog, dus een droger is met deze techniek ook overbodig. De nieuwe wasmachine, die in 2010 op de markt komt, gebruikt 90% minder water en 40% minder energie dan de gewone wasmachine en droger bij elkaar. Als de hele wereld groen gaat wassen, kunnen we 28 miljoen ton CO2 per jaar besparen.

Plastic plakvellen

Traditionele zonnepanelen wekken dan wel schone energie op, ze zijn niet erg modieus en nemen veel ruimte in. Erg onhandig voor grote flats en kantoorgebouwen met kleine daken. Hier heeft een bedrijf in Massachusetts (VS) een oplossing voor gevonden. Ze hebben zonnecellen ontwikkeld die gemaakt zijn van transparant materiaal. Ze worden uitgeprint als plastic plakvellen voor op het raam, en zijn ook nog goedkoper dan gewone zonnecellen. Als een bedrijf de ramen van zijn kantoorgebouw met deze vellen behangt, kan het hiermee de helft van zijn energie opwekken. Op een gebouw van 50 verdiepingen wordt dan per jaar 2000 ton CO2 bespaard.

Een bespaarder die de energiecentrales in kan is de groene alg. Net als andere planten leven algen op CO2 en produceren ze zuurstof. In Florida (VS) zetten ze deze algen om in biodiesel, wat vervolgens op het benzinestation de auto in wordt gepompt. In de auto produceert biodiesel net zoveel schadelijke stoffen als gewone diesel, maar het productieproces erachter is veel schoner. China opent in 2010 een kolencentrale waar alle uitgestoten CO2 wordt verteerd door algen. Als dit met alle energiecentrales ter wereld zou gebeuren, zouden we zo’n negen miljard ton CO2 per jaar kunnen besparen.

Koeienpoep oogsten

Vleesproductie is een grote bron van vervuiling. Dat komt voornamelijk door koeienpoep. Mest bevat grote hoeveelheden methaan, een sterk broeikasgas. Eén koe stoot per jaar net zoveel broeikasgassen uit als een auto die anderhalf keer de aarde rondrijdt. In Duitsland hebben ze een manier gevonden om methaan om te zetten in biogas. Dit kan gebruikt worden om huizen te verwarmen en van stroom te voorzien, en is een stuk minder schadelijk dan methaan. In het Duitse Penkun wordt jaarlijks 84.000 ton mest omgezet in warmte en stroom voor zijn 50.000 inwoners, het equivalent van 1500 ton CO2.

Dit zijn maar vier voorbeelden van groene technologie. Wetenschappers werken ook aan intelligente koelkasten, drijvende windmolens en het oogsten van kippenveren. Alles om onze uitstoot van broeikasgassen te beperken. Goed om te weten, als er straks afspraken worden gemaakt in Kopenhagen. Bereid je voor op een groene toekomst.

Lees meer op Kennislink:

Lees meer over groene technologie:

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 01 december 2009
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.