Je leest:

Kredietcrisis remt medicijnontwikkeling

Kredietcrisis remt medicijnontwikkeling

Auteur: | 27 oktober 2008

De kredietcrisis zorgt voor een ernstige vertraging van de ontdekking en ontwikkeling van nieuwe medicijnen. Daarvoor waarschuwt professor David Wield vandaag op een grote internationale conferentie in Londen. Investeerders schrikken terug vanwege het grote risico dat zij bij het financieren van medicijnonderzoek lopen en daardoor worden biotechbedrijven gedwongen om afdelingen te sluiten.

De farmaceutische industrie heeft een zware periode achter de rug. De sector heeft de afgelopen jaren geïnvesteerd in meer onderzoek en ontwikkeling om de ontdekking van nieuwe medicijnen te verbeteren en te versnellen. Deze ingreep bleef echter zonder succes. Omdat zelfs meer wetenschappelijk onderzoek niet leidt tot meer nieuwe medicijnen, heeft de samenleving het vertrouwen in de industrie min of meer opgezegd. En toen kwam de kredietcrisis, een nieuwe klap voor de farmaceuten, zo waarschuwt professor David Wield vandaag op de internationale conferentie ‘Genomics and Society: Reinventing Life?’ in Londen.

Medicijnontwikkeling veilig stellen

Wield is directeur van de Economic and Social Research Council (ESRC), een Engelse organisatie die zelf een hoop wetenschappelijk onderzoek financiert. “De farmaceutische industrie is afhankelijk van langdurige investeringen en daarbij heeft het onderzoek vaak een grote kans op falen. Daarom wordt investeren in biotechbedrijven momenteel gezien als een risicovolle onderneming. Door de kredietcrisis schrikken investeerders terug. De grote vraag is: waar moet het medicijnonderzoek financiële middelen vandaan halen als er niet eens geld is voor de ‘dagelijkse’ uitgaven?”, aldus Wield.

De kredietcrisis vertraagt op deze manier de ontdekking en ontwikkeling van nieuwe medicijnen nog verder, waardoor de farmaceutische sector in een vicieuze cirkel terecht komt. Volgens Wield zijn de eerste effecten inmiddels merkbaar. Een aantal grote biotechbedrijven heeft al een gedeelte van haar personeel ontslagen en sommige onderzoeksafdelingen zijn al gesloten. Is de farmaceutische industrie dan verloren of kan er nog actie ondernomen worden?

Wield: “De ESRC gaat in ieder geval actie ondernemen. Om de sector veilig te stellen, willen we nieuwe wegen vinden om medicijntrials een stuk efficiënter te maken. We hopen dat dit ervoor zorgt dat de samenleving het vertrouwen in biotechbedrijven terugvindt.” Verder gaat de organisatie samenwerkingsverbanden tussen bedrijven binnen de sector stimuleren. De ESRC hoopt dat de farmaceutische industrie op die manier de negatieve effecten van de kredietcrisis verder kan omzeilen.

Zie ook:

Meer over de kredietcrisis:

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 27 oktober 2008
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.