Het enzympreparaat, ENZYCOL genaamd, versnelt het debridement, het reinigen en verwijderen van dood weefsel, en het verdere helen van de wond. Het vergemakkelijkt het prepareren van de brandwond voor de applicatie van nieuw huidweefsel (van donoren of elders van het lichaam) en vermindert de vorming van littekenweefsel, zo claimen de onderzoekers.
Koningskrab Paralithodes camtschatica. foto: www.bcseafoodsensations.com
Het Russische onderzoek loopt nu vier jaar, zo meldt een persbericht van het ISTC, het International Science and Technology Center dat het onderzoeksproject gedeeltelijk financierde. Het ISTC is opgericht om de verspreiding van de technologie voor massavernietigingswapens tegen te gaan en om de beschikbare kennis van de voormalige Sovjes Unie op dit gebied nuttig te gebruiken. Volgens het bericht waren bij de twee onderzoeksprojecten met betrekking tot het krabbenenzym in totaal 71 wetenschappers en stafleden betrokken, waarvan er 40 in het verleden actief waren op het gebied van chemische en biologische oorlogsvoering.
De onderzoekers startten in 1999 met het ontwikkelen van een methode om het enzymmengsel in poedervorm te produceren en om in laboratoriumtests de veiligheid en doelmatigheid te bepalen. In een vervolgproject, dat vorig jaar van start ging, pasten de onderzoekers de productietechniek voor ENZYCOL aan om het middel in grotere hoeveelheden te kunnen maken. Tegelijkertijd ging preklinisch proefdieronderzoek van start aan ratten, konijnen en muizen. Dat heeft inmiddels aanwijzingen opgeleverd dat de enzymcocktail niet-toxisch, niet-mutageen (mutageen is potentieel kankerverwekkend) en niet-irriterend voor de huid is.
bron: Russisch Cardiologisch Onderzoekscentrum
De collagenase enzymen uit de krab zorgen voor de verwijdering van het collageen uit het afstervende weefsel van een brandwond. Dit niet-levende weefsel verhindert een effectieve behandeling. Toepassing van ENZYCOL zorgt voor een snelle verwijdering van het dode weefsel en faciliteert daarmee het herstel van het omliggende gezonde huidweefsel. Dit verkleint tevens de kans op infecties, aldus het onderzoeksbericht.
Enzymatische behandeling van zogenaamde necrotische (afstervende) wonden, om dood weefsel te verwijderen en om de wond te reinigen, vindt in de medische praktijk op een aantal gebieden plaats, bijvoorbeeld bij de behandeling van decubitus (doorliggen). Ook voor de behandeling van brandwonden zijn al middelen verkrijgbaar op enzymatische basis, bijvoorbeeld met trypsine en met bacterieel collagenase uit Clostridium histolyticum). De Russische onderzoekers denken dat ENZYCOL in de klinische praktijk tot aanzienlijk betere resultaten zal leiden dan de nu beschikbare middelen.
Foto: Jonathan Dowell, www.reefnews.com