Je leest:

Krab en kunststof smelten samen

Krab en kunststof smelten samen

Auteur: | 17 juni 2009

Zenuwen reparen is niet makkelijk. Bij de modernste manier leggen artsen een piepklein kunstmatig bruggetje op de plek waar nieuwe zenuwcellen moeten groeien. Taiwanese onderzoekers komen nu met het beste bruggetje tot dusver: een combinatie van krabbenskelet en kunststof.

Een krab heeft een uitwendig schild, ook wel exoskelet genoemd. Daaruit valt de grondstof chisotine te oogsten. Dat geldt trouwens ook voor het exoskelet van kreeften.

Wanneer iemand zich lelijk verwondt en daaraan een doorgesneden zenuw in zijn arm of been overhoudt, is het wel zo fijn als de dokter die zenuw probeert te repareren. Veel hoef je daar niet van te verwachten. Meestal probeert de arts een stuk zenuwbaan van een donor op de open plek te plaatsen. Maar dat werkt niet altijd, en bovendien stoot het lichaam iemand anders’ weefsel graag af. Een alternatief dat al deze afstoterij omzeilt is de patiënt zelf als donor van de nieuwe zenuwbaan, maar dat levert logischerwijs weer andere nadelen op.

Een relatief nieuwe techniek die om al deze problemen heen danst, werkt met zogenaamde zenuwgeleiders. Het idee is simpel: stimuleer het lichaam om zélf nieuwe zenuwen te groeien, in plaats van dat je het opzadelt met een vreemde zenuw. Om de zenuwgroei netjes van punt naar A naar B te begeleiden, gebruiken artsen de zenuwgeleiders, die als bruggen dienen. Chemische signaalstoffen in de brug zorgen ervoor dat de zenuwcellen via de brug naar elkaar toe groeien. De geleider lost uiteindelijk in het lichaam op.

De geleideroplossing is veelbelovend, ware het niet dat veel soorten bruggen niet helemaal ideaal blijken. Sommigen breken te gemakkelijk af, anderen garanderen weer niet dat de zenuwen op de goede manier groeien. Taiwanese onderzoekers komen nu met een nieuw soort geleider. En ze hebben het gemaakt van een mix van het krabbenschild-extract chitosan en kunststof. Het resultaat is de zogenaamde chitosan-PCL-geleider. Ze beschrijven de geleider in het vaktijdschrift Advanced Materials.

Een afbeelding van een zenuwcel die zich op de dunne draden van de chisotan-PCL-geleider heeft gevestigd.
Advanced Materials

Uit laboratoriumtests van de wetenschappers blijkt dat losse zenuwcellen gemakkelijk op de chitosan-PCL-geleider groeien. Bovendien zijn de bruggen stevig en scheuren ze niet snel vergeleken bij andere bruggen. Om een indruk te krijgen van of de buizen in een lichaam werken, plaatsten de onderzoekers de chitosan-PCL-brug in muizen met een zenuwdefect. De knaagdieren groeiden inderdaad zenuwen op de gewenste manier via de brug, en werden niet ziek.

Overigens is de nieuwe chitosan-PCL-brug gemaakt met hulp van een techniek de electro-spinning heet. Dat klinkt alsof het iets met muziek te maken heeft, maar electro-spinning is in feite een heel precieze manier om stoffen te mengen en er superdunne draden van te maken. De draden waarvan de geleider is gebouwd zijn zó klein, dat ze ook wel nanodraden worden genoemd.

Zie ook

Meer biotechnologie op Ditisbiotechnologie.nl

Dit artikel is een publicatie van Ditisbiotechnologie.nl.
© Ditisbiotechnologie.nl, alle rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 17 juni 2009
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.