Je leest:

Kraak jij de code?

Kraak jij de code?

FBI vraagt hulp van publiek

Auteur: | 15 april 2011

Al meer dan tien jaar probeert de FBI twee geheime berichten te ontcijferen, die tot de oplossing kunnen leiden van een moordzaak uit juni 1999. Totnogtoe zonder resultaat. Daarom schakelt de FBI nu de hulp in van het publiek.

Notitie in geheimschrift die zou kunnen leiden tot de oplossing van de moord op Ricky McCormick… De FBI zit met de handen in het haar en schakelt nu het publiek in. Klik op de afbeelding voor een vergroting.

In juni 1999 werd het lichaam van de 41-jarige Ricky McCormick gevonden in een veld nabij St Louis, Missouri. Nog altijd is de moord niet opgelost. Twee notities die de politie destijds vond in McCormick’s broekzak, zouden waardevolle informatie kunnen bevatten. Maar de notities – vermoedelijk door McCormick zelf geschreven – zijn verhuld in een geheimschrift waarmee totnogtoe niemand raad weet.

Bij de FBI werken cryptografen die vele technieken kennen om codes te kraken. De berichten van McCormick hebben echter alle pogingen van de FBI om ze te ontcijferen weerstaan. Het gaat kennelijk om een zeer weerbarstige code.

“Wij hebben onze theorieën, maar we zouden nu graag ook andermans theorieën horen,” zegt Dan Olson, hoofd van de afdeling crypto-analyse van de FBI. “De Kryptos Groep werkt ook aan het probleem,” aldus Elonka Dunin, die deel uitmaakt van een online groep die werkt aan het kraken van de code die in Kryptos is gegraveerd. Jim Gillogly, een informaticus die er als eerste in slaagde om een deel van Kryptos op te lossen, heeft ook geprobeerd zijn hand op de McCormick-code, maar geeft toe: “Ik heb nog geen ideeën gehad, waar de FBI niet op gekomen zou zijn.”

Kryptos

Kryptos is een kunstwerk van de Amerikaanse kunstenaar Jim Sanborn. Het bevindt zich op het terrein van de Central Intelligence Agency (CIA) in Langley in Virginia in Amerika. Sinds de onthulling op 3 november 1990 wordt er veel gespeculeerd over de betekenis van de gecodeerde tekst waaruit het kunstwerk bestaat. Een deel ervan is opgelost, maar het nog opgeloste deel blijft een van de beroemdste onopgeloste codes ter wereld. Voor sommige CIA-medewerkers en andere cryptografen blijft het een vermakelijke bezigheid om te proberen de tekst te ontcijferen.

Frisse blik

Om verder te komen, heeft de FBI de hulp van het publiek gevraagd. Iedereen kan meepuzzelen: de twee notities zijn vrijgegeven en op internet gezet. Olson wil niet zeggen welke methodes de FBI al geprobeerd heeft. Hij hoopt dat iemand die onbevangen tegen het probleem aankijkt, met een nieuw perspectief komt.

“Het zou zo maar kunnen dat het meer om fantasie gaat dan om cryptografische kennis,” zegt Chet Richards, voorzitter van de American Cryptogram Association, een vereniging voor mensen die het kraken van codes als hobby hebben. Vercijferingsalgoritmen als Data Encryption Standard, Advanced Encryption Standard, het Diffie-Hellman-protocol of RSA heb je hoogstwaarschijnlijk niet nodig.

Een uitdaging uit 1913

Het komt vaker voor dat vercijferde boodschappen niet gekraakt worden. Hierboven zie je de eerste van een vier pagina’s tellende mysterieuze boodschap van majoor Sluys, in 1913 stadscommandant van Durazzo in Albanië tijdens de eerste Nederlandse vredesmissie. Niemand weet meer welk systeem voor de codering gebruikt is. In 1913 bestonden nog geen codeermachines of computers. Vercijfering werd in die tijd met de hand uitgevoerd, dus heel ingewikkeld kan die niet zijn. De MIVD heeft veel onderzoek naar dit bericht gedaan, maar zonder succes. Er zijn echter veel onzekerheden. Is het oorspronkelijke bericht wel in het Nederlands? Misschien was het een Albanees, Italiaans of Turks bericht. Wat is het onderwerp van het bericht? Niemand die het weet.

Mocht je denken dat je de oplossing weet, of kun je de FBI anderszins van tips voorzien, dan kun je dat melden op deze website.

Zie ook:

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 15 april 2011
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.