Je leest:

Kosmische kettingbotsingen gezien

Kosmische kettingbotsingen gezien

Auteur: | 6 september 2002

Uit een zwart gat in onze Melkweg worden met grote regelmaat ‘kogels’ van gas uitgestoten. In de loop van de tijd halen de kogels elkaar aan waarbij sommige botsen. Dat ontdekte een Nederlands team van astronomen door waarnemingen met de NASA-röntgensatelliet Chandra.

Volgens Simone Migliari, astronoom aan de Universiteit van Amsterdam (UvA), raken de bellen gas regelmatig betrokken in kettingbotsingen. De gasbellen razen met snelheden van meer dan 150 miljoen kilometer per uur door de ruimte. Migliari deed haar onderzoek met Rob Fender van de UvA, en Mariano Mendez van Stichting Ruimteonderzoek Nederland (SRON), en publiceert haar bevindingen deze week in Science.

De bovenste afbeelding toont een opname van SS 433 met een radiotelescoop. De onderste geeft de Chandra-waarnemingen. De schaal van beide afbeeldingen verschilt. De Chandra-opname in rontgenstraling is maar een half lichtjaar breed, en toont details rond het zwarte gat (in het midden maar niet zichtbaar). De golvende lijn toont de berekende baan van twee smalle gaskogels (rood: van de aarde af, blauw: naar de aarde toe) die met grote snelheid aan het zwarte gat ontsnappen.

Migliari deed waarnemingen aan de röntgenbron SS433, een dubbelster waarvan een van de partners een zwart gat is. De onderzoekster detecteerde twee lobben van heet gas met temperaturen rond de vijftig miljoen graden, die elk ongeveer een kwart lichtjaar aan weerszijden van de dubbelster uitstaken.

De belangrijkste ontdekking was een ‘vingerafdruk’ in de röntgenstraling van zeer snel bewegende ijzeratomen. De energie van deze röntgenstraling was in twee richtingen verschoven door het Dopplereffect, het effect dat je hoge tonen eerder hoort dan lage tonen omdat ze sneller verplaatsen. Deze waarneming leidde tot de conclusie dat het gas in twee tegengestelde richtingen aan het zwarte gat ontsnapt.

Dit artikel is een publicatie van Marco van Kerkhoven.
© Marco van Kerkhoven, alle rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 06 september 2002
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.