Je leest:

Kolossale kosmische structuur ontdekt

Kolossale kosmische structuur ontdekt

Auteur: | 13 januari 2013

Een internationaal team van astronomen heeft, op bijna negen miljard lichtjaar van de aarde, een kolossaal lint van quasars ontdekt. De groep quasars strekt zich uit over een afstand van ongeveer vier miljard lichtjaar en is daarmee de grootste bekende structuur in het heelal.

Quasar zijn extreem hele kernen van sterrenstelsels, die vaak op zeer grote afstanden worden waargenomen. De straling is waarschijnlijk afkomstig van grote hoeveelheden materie die door een zwart gat in het centrum van de sterrenstelsels worden opgeslokt.
ESO/M. Kornmesser

Quasars zijn de heldere kernen van actieve sterrenstelsels. Ze produceren zoveel licht dat ze tot op miljarden lichtjaren afstand waarneembaar zijn.

Kosmologische principe in het gedrang

Sinds 1982 is bekend dat quasars de neiging hebben om groepen te vormen. Maar de nu ontdekte groep is dermate groot dat het zogeheten kosmologische principe in het geding komt. Dit beginsel, dat de basis vormt van de moderne kosmologie, zegt dat het heelal op grote schaal dezelfde eigenschappen heeft. Anders gezegd: waar een waarnemer zich ook bevindt, overal ziet het heelal er hetzelfde uit.

Op deze afbeelding zijn de twee groepen van quasars gemarkeerd. Samen vormen ze een structuur van ruwweg 4 miljard lichtjaar lang, het grootste ‘object’ dat astronomen ooit zagen.
R.G. Clowes/UC Lan

Dat principe komt door deze ontdekking flink onder druk te staan. Volgens berekeningen zouden er geen structuren mogen bestaan die groter zijn dan één miljard lichtjaar. Maar de nu ontdekte langgerekte structuur van quasars is veel groter dan dat.

Redacteur Roel vertelt op Wetenschap101 over de recent ontdekte groep quasars.

Bron:

Astronomers discover the largest structure in the universe – Royal Astronomical Society

Dit artikel is een publicatie van Allesoversterrenkunde.nl.
© Allesoversterrenkunde.nl, alle rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 13 januari 2013
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.