Je leest:

Kogelvrije vla

Kogelvrije vla

Auteur: | 29 juli 2010

Een vloeistof die kogels en messensteken kan tegenhouden. Het klinkt onwaarschijnlijk, maar onderzoek in Engeland naar nieuwe kogelvrije vesten bewijst dat het mogelijk is.

Kogelvrije vesten lijken een geweldige uitvinding, maar de naam is behoorlijk misleidend. Een vest dat alle kogels tegenhoudt bestaat namelijk niet. Zo werd in België enkele maanden geleden een politieagent in zijn rug geschoten waar zijn ‘kogelvrije vest’ geen bescherming bood. Bij de politie spreken ze dan ook over veiligheidsvesten en niet over kogelvrije vesten, geeft Ron Looije, woordvoerder van Politie Nederland, aan.

Geheim recept

Kevlar is een multifunctioneel materiaal. Hier zie je een foto van geweven Kevlar uit een sportkano.
thisisbossie, Flickr.com

Verbetering is dus goed mogelijk wat betreft kogelvrije vesten. Britse onderzoekers van BAE Systems zijn daarom bezig met het ontwikkelen van een effectief kogelwerend materiaal. De wetenschappers van BAE noemen het ook wel ‘kogelvrije vla’, omdat het nieuwe kogelwerende materiaal gek genoeg een vloeistof is. Als het supersterke vezel Kevlar – waar tegenwoordig al kogelvrije vesten van worden gemaakt – is ingesmeerd met deze vloeistof weert het kogels nog beter af.

Bij BAE Systems in Bristol is het nieuwe materiaal getest. Tien lagen Kevlar werden ingesmeerd met de kogelvrije vla en vergeleken met 31 lagen onbehandelde Kevlar. De onderzoekers vuurden hier kogels op af met een snelheid van duizend kilometer per uur. En wat bleek: de tien lagen ingesmeerde Kevlar hielden de kogels beter tegen dan de onbehandelde vezels. Daarnaast werd het materiaal ook getest op weerbaarheid tegen messteken. Hierbij bood het nieuwe materiaal ook duidelijk een betere bescherming dan alleen Kevlar.

Over welke supervloeistof praten we eigenlijk? BAE Systems houdt het exacte recept geheim, maar het lijkt te gaan om een vloeistof waaraan een grote hoeveelheid kleine vaste deeltjes zijn toegevoegd. Als een kogel met hoge snelheid op zo’n vloeistof inslaat, wordt het vloeibare gedeelte opzij geduwd en klonteren de vaste deeltjes op de plek van inslag samen. Zo wordt als het ware een soort beton gevormd waar de kogel maar moeilijk doorheen komt. Op het moment dat de inslag voorbij is, is het materiaal weer net zo vloeibaar en flexibel als ervoor.

Kogelwerende mouwen

Naast de goede weerbaarheid tegen kogels nemen de nieuwe kogelvrije vesten een groot nadeel van bestaande vesten weg. De veiligheidsvesten die de politie op dit moment in gebruik heeft, vinden agenten vaak beperkt comfortabel. Looije: “Agenten vinden de vesten vaak te warm en zweterig en niet flexibel genoeg. Het dragen van het vest tijdens auto- of motorrijden wordt daarom wel eens als onprettig ervaren.”

De nieuwe vesten lossen dit probleem gedeeltelijk op. De onderzoekers geven aan dat de vloeibare vesten flexibeler en lichter van gewicht gemaakt kunnen worden vanwege het gebruik van minder lagen in het vest. Zo worden de vesten misschien ook minder snel te warm. Daarnaast opent een flexibeler materiaal ook mogelijkheden om de rest van het lichaam makkelijker te beschermen. In de toekomst is het dan wellicht mogelijk om kogelwerende mouwen en broekspijpen van het materiaal te maken.

Politieagenten die een veiligheidsvest dragen. Deze vesten beschermen alleen de romp van het lichaam.

Interessant item

De onderzoekers naar het materiaal zijn positief over de eerste resultaten. Het concept van gelijksoortige vloeistoffen in een kogelwerend vest is al een aantal jaren bekend, pas nu lijkt het eindelijk tot een toepassing te komen. De Britse onderzoekers vragen zich niet meer af of de vesten op de markt komen, alleen nog maar wanneer.

Maar wie de eersten zijn die met het nieuwe vest zullen rondlopen is nog niet bekend. Bij de politie staan ze in ieder geval open voor een nieuw soort veiligheidsvest. Woordvoerder Looije: “We nemen nieuwe ontwikkelingen mee bij onze keus voor een nieuw soort kogelvrij vest. Als de vloeibare vesten inderdaad net zo kogelwerend zijn of zelfs beter, en daarnaast de nadelen van de huidige vesten ondervangen, dan is het zeker een interessant item voor de politie.”

Lees meer

Wandelen op maizena Go with the flow? – niet-Newtonse vloeistoffen Oorlog om een vezel

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 29 juli 2010
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.