Je leest:

KNMI-weerrader laat buien nog beter zien

KNMI-weerrader laat buien nog beter zien

Auteur: | 7 januari 2008

De beelden van de buienradar van het KNMI zijn vanaf vandaag in hoge resolutie beschikbaar. Daardoor zijn ze nog scherper en kan, tijdens neerslag, het actuele weer nog gedetailleerder worden gevolgd.

Op een aantal websites van commerciële weerbedrijven zullen de nieuwe KNMI-radarbeelden spoedig te zien zijn zodat iedere belangstellende er gebruik van kan maken. De nieuwe radarbeelden zijn opgebouwd uit pixels van 1 bij 1 km, bij de vorige waren dat pixels van 2,5 bij 2,5 km. In de terminologie van de digitale camera’s wordt overgeschakeld van 0,06 naar 0,5 megapixel.

Het nieuwe KNMI-radarbeeld (rechts) is een stuk scherper en geeft meer details. (© KNMI)

De verbetering van de radarbeelden maakt deel uit van een grote opknapbeurt van de beide weerradars van het KNMI die inmiddels tien jaar meegaan. Een aantal onderdelen van de radar zijn de afgelopen tijd vervangen, maar de radartoren met de bekende bol waarin de schotelantenne is ondergebracht is behouden gebleven.

Het KNMI gaat door met het vernieuwen van radarproducten, zodat in de komende tijd ook de Doppler radarbeelden waaruit windgegevens worden afgeleid in hoge resolutie beschikbaar zullen komen. Daarnaast wordt gewerkt aan het gebruik van radargegevens in weermodellen en aan de ontwikkeling van een driedimensionaal radarbeeld. Het Europese netwerk van weerradars waarover het KNMI momenteel de leiding heeft zal hierbij een belangrijke rol spelen.

Zie ook:

Dit artikel is een publicatie van Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI).
© Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI), alle rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 07 januari 2008
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.