Je leest:

Klimaatspecial Live Earth

Klimaatspecial Live Earth

Auteur: | 29 juni 2007

Op 7-7-07 vindt Live Earth plaats: een concertreeks op 7 continenten om aandacht te vragen voor klimaatverandering. Op Kennislink verschijnen de hele week voor Live Earth artikelen over klimaatverandering en wat we eraan kunnen doen.

Op 7 juli 2007 (‘7.7.07’) vindt Live Earth plaats. Het concert voor het klimaat wordt gehouden in acht steden op alle continenten: New York, Londen, Johannesburg, Sjanghai, Rio de Janeiro, Tokyo, Sydney, Hamburg op alle continenten. Het is voor het eerst dat ook op Antarctica een rockconcert zal plaatsvinden. Op Antarctica zal de band Nunatak optreden, bestaande uit vijf wetenschappers die gestationeerd zijn op het Rothera Research Station van de British Antarctic Survey. Kennislink schreef in de week voor Live Earth dagelijks in dagblad Sp!ts over klimaatverandering.

Kennislink’s Live Earth klimaatreeks

Nunatak: de vijfkoppige indie rock band van wetenschappers die klimaatsveranderingen en biodiversiteit op Antarctica onderzoeken. bron: British Antarctic Survey. Klik op de afbeelding voor een grotere versie.

Kennislink produceert naar aanleiding van Live Earth een eigen klimaatspecial. Op Kennislink en in het gratis dagblad Sp!ts verschijnt van maandag 2 tot en met vrijdag 6 juli dagelijks een nieuw artikel over het klimaat. Aan bod komen de natuurlijke klimaatveranderingen in samenhang met de meer recente opwarming van de aarde, de waterproblematiek in Nederland, Big Engineering om het verstrekte broeikaseffect terug te dringen, zeespiegelstijging en bodemdaling, en wat er moet veranderen om de gevolgen bij klimaatverandering onder de knie te houden. Al deze artikelen nodigen – op Kennislinks bekende wijze – uit tot verder lezen.

Benefietconcert

Het idee van Live Earth is gebaseerd op de benefietconcerten die Bob Geldof eerder bedacht: Live Aid (1985) en Live8 (2005). De Amerikaanse presidentskandidaat Al Gore en producer Kevin Wall zijn met hun organisatie SOS ( Save Our Selves) al jaren bezig om de mensheid bewust te maken van de gevolgen van de opwarming van de aarde. Zo kwam Gore in 2006 met het zeer succesvolle boek en de even populaire film An Inconvenient Truth (“Een ongemakkelijke waarheid”). De film is grotendeels gebaseerd op een multimediapresentatie die Gore al vele jaren geeft als een onderdeel van zijn milieucampagne.

Scene uit de documentaire An Inconvenient Truth (Een ongemakkelijke waarheid). Klik op de afbeelding voor een grotere versie.

Bob Geldof reageerde tijdens een congres in Boedapest weinig positief op het initiatief van Gore. In een interview met de Volkskrant stelde Geldof: " Live Earth mist een einddoel. Ik zou dit alleen organiseren als ik op het podium keiharde milieumaatregelen kon aankondigen van de Amerikaanse presidentskandidaten, het Congres of grote bedrijven. Zulke garanties hebben ze niet".

Broeikaseffect

Aan de hand van indringende beelden, grafieken en getallen geeft Gore uiting aan zijn ongerustheid over het versterkte broeikaseffect en het bagatelliseren van de risico’s door politici. In de documentaire wordt gesteld dat ongeveer de helft van Nederland onder water zou verdwijnen als gevolg van de opwarming van de Aarde. Daarnaast worden andere rampscenario’s over de hele wereld gepresenteerd. Gore meent dat het beleid moet veranderen en dat de technologie al beschikbaar is om dit tegen te gaan. Aan het einde van de film vraagt Gore de kijkers politici aan te sporen tot actie.

De variatie van de gemiddelde temperatuur op aarde gedurende de laatste 140 jaar en laatste 1000 jaar. In de laatste grafiek is het grijze gebied de onzekerheidsmarge in de afleidingen van de temperatuur in het verleden. bron: IPCC. Klik op de afbeelding voor een grotere versie met meer informatie.

Kritiek en tegenkritiek

Sommige wetenschappers zijn het niet eens met het door Gore gelegde verband tussen de opwarming van de aarde en de invloed van de mens. Volgens hen is er wel een verband tussen de temperatuur van de aarde en de concentratie koolstofdioxide (CO2), maar is het niet bewezen dat dit de oorzaak van de opwarming van de aarde is.

De menselijke invloed op de atmosfeer sinds de industriële revolutie. bron: IPCC. Klik op de afbeelding voor een grotere versie met meer informatie.

Een bekend criticus van deze theorie is de Nederlandse geoloog prof.dr. Salomon Kroonenberg. Hij schreef naar aanleiding hiervan het boek ’ De menselijke maat: de aarde over tienduizend jaar‘. In maart 2007 werd ook een tegendocumentaire onder de naam The Great Global Warming Swindle uitgebracht, die de kritiek op Gore’s visie bundelt. Op zijn beurt kreeg deze tegendocumentaire weer veel kritiek uit wetenschappelijke hoek, met name wat betreft het gebruik van achterhaalde cijfers en onderzoeken voor het ondersteunen van de documentaire. In ieder geval is er één wetenschapper geweest die zijn medewerking aan de film heeft ingetrokken, waarop de film van internet is verwijderd.

Volgens het KNMI is de strekking van An Inconvenient Truth in overeenstemming met de klimaatscenario’s en wordt “in het algemeen de klimaatproblematiek op een wetenschappelijk verantwoorde wijze uitgedragen”. Soms wordt echter de suggestie gewekt dat extreme weersverschijnselen als overstromingen, droogtes en langdurige hittegolven direct verband hebben met het versterkte broeikaseffect. Hier is volgens het KNMI wel enige nuance op zijn plaats.

Uitzending

Live Earth wordt in meer dan 120 landen uitgezonden. In Nederland zal het evenement integraal worden uitgezonden op Nederland 3 door BNN en de NOS. Ook wordt een 24-uursregistratie gedaan op Radio 3FM. Verscheidene publieke omroeppartijen werken samen: NOS, BNN, Nederland 3 en 3FM. In Amsterdam op het terrein van de voormalige Westergasfabriek het Live Earth Alert evenement gehouden.

Eerdere Kennislink-klimaatstukken

Dit artikel is een publicatie van Astronet.
© Astronet, alle rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 29 juni 2007
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.