Je leest:

Kleine tsunami na aardbeving

Kleine tsunami na aardbeving

Auteur: | 4 januari 2008

Twee zware aardbevingen in Papua Nieuw-Guinea (Indonesië) hebben vier mensen het leven gekost. Er ontstond een kleine tsunami voor de kust van Japan, maar die stichtte geen gevaar.

Papua Nieuw-Guinea is op 3 januari getroffen door twee zware aardbevingen, één van 7.6 op de schaal van Richter, die drie uur later gevolgd werd door een zware naschok van 7.5. Het epicentrum van de beving lag steeds op het eiland zelf. De tsunamiwaarschuwing werd snel na de eerste zware beving weer ingetrokken. Een kleine tsunami van naar schatting 50 cm hoog bereikte de kust van Japan zonder enige schade aan te richten.

Twee grote en vele kleinere schokken werden waargenomen op 3 januari. Bron: USGS

Op de vlucht

De bevingen vonden plaats op een diepte van 35 km voor de eerste en 45 km voor de tweede. De bewoners van de aan zee liggende stad Manokwari stormden na de bevingen naar hoger gelegen delen op de vlucht voor een eventuele tsunami. Achteraf bleek het niet nodig, want de bevingen hadden hun epicentra op het eiland zelf waardoor een tsunami de kust van Papua niet kon overspoelen.

Het dodental staat op voorlopig op vier en tientallen mensen werden gewond. De schade viel erg mee in het dunbevolkte gebied. Twee hotels stortten in en ook twee bankgebouwen liepen schade op.

Links het epicentrum van de schok van 7.6 en rechts die van 7.3 op de schaal van Richter. Bron: USGS

Géén toeval

Het is niet toevallig dat in deze regio vaak aardbevingen en tsunami’s voorkomen. Tsunami’s kunnen ontstaan bij aardbevingen vanaf 7.5 op de schaal van Richter en die komen regelmatig voor. De bekendste is wel die van Tweede Kerstdag 2004 toen een zeebeving van 9.3 op de schaal van Richter een tientallen meters hoge tsunami veroorzaakte. Het slachtofferaantal aan de kusten van de Indische Oceaan liep uiteindelijk op tot meer dan een kwart miljoen.

De oorzaak van de hoge activiteit ligt in de aardplaten in deze regio. De westkust van Indonesië is namelijk de plaatgrens tussen de Australisch-Indische en de Eurazische plaat. De eerstgenoemde plaat duikt hierbij onder de Eurazische plaat. Hierbij bouwt zich spanning op die van tijd tot tijd vrijkomt en daarmee is een aardbeving een feit.

De aardbevingen in de regio hebben sinds 2004 de mensen heel erg bewust gemaakt van een eventuele tsunami. De overheden werken samen aan een waarschuwingssysteem en dus staat de veiligheid van de mensen staat hoog in het vaandel. Een ramp, hoe verschrikkelijk die ook was, kan uiteindelijk ook levens redden.

Een stadje bij de kust van Sumatra is weggevaagd door de tsunami van 2004.

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 04 januari 2008
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.