Papua Nieuw-Guinea is op 3 januari getroffen door twee zware aardbevingen, één van 7.6 op de schaal van Richter, die drie uur later gevolgd werd door een zware naschok van 7.5. Het epicentrum van de beving lag steeds op het eiland zelf. De tsunamiwaarschuwing werd snel na de eerste zware beving weer ingetrokken. Een kleine tsunami van naar schatting 50 cm hoog bereikte de kust van Japan zonder enige schade aan te richten.
Twee grote en vele kleinere schokken werden waargenomen op 3 januari. Bron: USGS
Op de vlucht
De bevingen vonden plaats op een diepte van 35 km voor de eerste en 45 km voor de tweede. De bewoners van de aan zee liggende stad Manokwari stormden na de bevingen naar hoger gelegen delen op de vlucht voor een eventuele tsunami. Achteraf bleek het niet nodig, want de bevingen hadden hun epicentra op het eiland zelf waardoor een tsunami de kust van Papua niet kon overspoelen.
Het dodental staat op voorlopig op vier en tientallen mensen werden gewond. De schade viel erg mee in het dunbevolkte gebied. Twee hotels stortten in en ook twee bankgebouwen liepen schade op.
Links het epicentrum van de schok van 7.6 en rechts die van 7.3 op de schaal van Richter. Bron: USGS
Géén toeval
Het is niet toevallig dat in deze regio vaak aardbevingen en tsunami’s voorkomen. Tsunami’s kunnen ontstaan bij aardbevingen vanaf 7.5 op de schaal van Richter en die komen regelmatig voor. De bekendste is wel die van Tweede Kerstdag 2004 toen een zeebeving van 9.3 op de schaal van Richter een tientallen meters hoge tsunami veroorzaakte. Het slachtofferaantal aan de kusten van de Indische Oceaan liep uiteindelijk op tot meer dan een kwart miljoen.
De oorzaak van de hoge activiteit ligt in de aardplaten in deze regio. De westkust van Indonesië is namelijk de plaatgrens tussen de Australisch-Indische en de Eurazische plaat. De eerstgenoemde plaat duikt hierbij onder de Eurazische plaat. Hierbij bouwt zich spanning op die van tijd tot tijd vrijkomt en daarmee is een aardbeving een feit.
De aardbevingen in de regio hebben sinds 2004 de mensen heel erg bewust gemaakt van een eventuele tsunami. De overheden werken samen aan een waarschuwingssysteem en dus staat de veiligheid van de mensen staat hoog in het vaandel. Een ramp, hoe verschrikkelijk die ook was, kan uiteindelijk ook levens redden.
Een stadje bij de kust van Sumatra is weggevaagd door de tsunami van 2004.
Zie ook:
- Tsunami 2004 géén uitzondering (Kennislinkartikel)
- Tsunami – de onstuitbare golf (Kennislinkartikel)
- Tsunami: vernietigende waterkracht (Kennislinkdossier)
- Hoe ontstaan tsunamis en waarom? (Kennislinkartikel)
- Satellieten zagen tsunami live (Kennislinkartikel)
- Tsunami waarschuwingssysteem – hebben wij er een nodig in de Noordzee? (Kennislinkartikel)
- Bestaand seismisch netwerk geschikt voor tsunamiwaarschuwing (Kennislinkartikel van NGV Geonieuws)
- Aardwetenschappers bootsen tsunami na (Kennislinkartikel van UU)
- Waarschuwen voor de tsunami (Kennislinkartikel)
- De schrik der zeven zeeën (Kennislinkartikel)
- Scheepswrak bevestigt vloedgolfsage (Kennislinkartikel)
- De perfecte golf (Kennislinkartikel)