Je leest:

Klein apparaat geeft groter beeld

Klein apparaat geeft groter beeld

Microprojector is in opkomst

Auteur: | 14 september 2010

Hoe mooi het display van je telefoon ook is, je kunt er niet lekker met z’n allen een filmpje op kijken. De oplossing is echter nabij, in de vorm van de microprojector. Het apparaatje is zo groot als je pink en projecteert moeiteloos een film op de muur.

Stel, je zit op een verjaardag en je wil graag aan iedereen je vakantiefoto’slaten zien. Toevallig heb je er een paar op je telefoon staan, maar ja, dat schermpje is wel wat klein voor iedereen. Geen nood, je zet je microprojector aan en je foto’s verschijnen in het groot op de muur.

Toekomstmuziek? Nee, de microprojector bestaat al en het kleine apparaatje is aan een opmars bezig door steeds snellere ontwikkelingen in de techniek. Vandaag kondigde het bedrijf Lemoptix een microprojector aan die niet groter is dan een creditcard. Klein genoeg om in te bouwen in telefoons, mp4-spelers en allerlei andere mobiele elektronica.

Van pixel naar pixel

De kleine projector bestaat uit verschillende onderdelen. We beginnen met het plaatje dat je wilt projecteren. De pixels (beeldpunten) van dat plaatje zijn telkens een combinatie van de kleuren rood, groen en blauw. Je kan het plaatje daarom ook weergeven in getallen: elke pixel is een rijtje van drie waarden. Dat is handig, want hierdoor kan de chip het plaatje vertalen naar elektronische signalen.

De chip kijkt voor elke pixel naar de hoeveelheid rood, groen en blauw in die pixel en verstuurt deze informatie als een elektronisch signaal naar drie kleine lasers; elk met één van de drie kleuren. Die schieten vervolgens een laserstraal met de gevraagde sterkte naar de optische module, waar de drie verschillende laserstralen gecombineerd worden tot één straal van de juiste kleur.

Net als een chip

‘MEMS’ staat voor micro-elektromechanische systeem, wat neerkomt op ‘een heel klein systeem dat bestaat uit elektronische, mechanische en eventueel chemische componenten’. Vaak worden ze net zo gemaakt als een chip, namelijk met een wafer van silicium. Hierover kun je lezen in een ander Kennislink-artikel.

De gecombineerde laserstraal komt nu terecht bij de MEMS scanning mirror (zie het kader hiernaast). Dat is een heel klein elektronisch systeem (zoiets als een computerchip), met in het midden een minuscuul spiegeltje. Dat spiegeltje kan draaien en dat wordt ook voortdurend gedaan, zodat de straal telkens in een andere richting gereflecteerd wordt. Zo kan de straal dus langs de muur bewegen (scannen) en pixel voor pixel de juiste kleur projecteren.

Toekomst vol projecties

De microprojector bestaat eigenlijk al een tijdje. Het bedrijf Microvision kwam in 2009 met de Pico Projector, een apparaatje dat je kan aansluiten op je telefoon, laptop of videospeler. Vervolgens kun je foto’s en video’s op van alles en nog wat projecteren.

Het apparaat van Lemoptix is echter nóg kleiner en zij richten zich daarmee ook meer op het inbouwen van de microprojector in mobiele electronica zelf. En er zijn ook nog tal van andere toepassingen te bedenken. Bijvoorbeeld in de auto, waar GPS informatie op de voorruit geprojecteerd kan worden.

Door de lasertechniek is de geprojecteerde afbeelding altijd scherp. De grootte wordt bepaald door de afstand: hoe verder weg het apparaat, hoe groter de afbeelding.

Vanuit de medische wereld is ook al interesse getoond. Een microprojector kan informatie direct op het lichaam van de patiënt projecteren, zodat de arts tijdens een operatie niet steeds op een monitor hoeft te kijken. Voor ons blijft de projector echter vooral leuk voor op feestjes en partijen.

Zie ook:

  • Leuk filmpje (Engels) van Microvision over hun Pico Projector
  • Rapport over het gebruik van de Pico Projector in het onderwijs

Lees meer over lasers en optica op Kennislink:

Oeps: Onbekende tag `feed’ met attributen {"url"=>"https://www.nemokennislink.nl/kernwoorden/optica/laser/index.atom?m=of", “max”=>"8", “detail”=>"minder"}

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 14 september 2010
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.