Je leest:

Kippenpoep ruimt olie op

Kippenpoep ruimt olie op

Auteur: | 5 maart 2009

Waar kippenpoep allemaal niet goed voor is. Vorig jaar kreeg bleek het een populaire grondstof voor biogas; nu meldt een Chinese groep wetenschappers dat kippenmest vervuilde bodems verlost van olie.

Volgens de Chinezen is vervuiling door ruwe olie wereldwijd een groot probleem. Het wordt veelal veroorzaakt door bedrijven. Die hebben dan last van lekkage of maken een foutje. Dat zal in China wel ernstiger kunnen wezen. Zelfs in deze tijd van krimpende economieën blijft die van China groeien en nieuwe bedrijven schieten er als paddestoelen uit de grond. Met dus meer kans op industriële oliefoutjes.

Het is dan ook goed dat de onderzoekers van de Universiteit van Wuhan een milieuvriendelijke oplossing hebben bedacht. De kippenpoep – waar in Westerse landen en China genoeg van overblijft – zorgt ervoor dat de zuurgraad van de met olie vervuilde bodem daalt. Daardoor verandert de grond in een ideale leefomgeving voor bacteriën die graag olie eten. En het blijkt nogal een verschil te maken: bodems met kippenpoep zijn anderhalf keer sneller van de olie af dan bodems zonder.

De oplossing is zo milieuvriendelijk omdat je twee afvalproblemen tegelijk oplost. Je bent van je kippenpoep af, én van je olie. De onderzoekers publiceren hun bevindingen in het vaktijdschrift International Journal of Environment and Pollution, die deze maand verschijnt.

Toch kun je je afvragen of kippenpoep wel echt vaak ingezet zal worden bij vervuiling door olie. Het is voorstelbaar dat (ook Chinese) boeren liever de mest liever gebruiken als biogas om hun bedrijf van energie te voorzien. Maar de kippenpoep van boeren die er niets mee doen, is natuurlijk wél uitermate geschikt om vervuiling mee op te knappen.

Zie ook:

Bacterie lust benzeenverontreiniging rauw (Dit is Biotechnologie artikel)

Dit artikel is een publicatie van Ditisbiotechnologie.nl.
© Ditisbiotechnologie.nl, alle rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 05 maart 2009
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.